ANNONCE

Coronavirus er muteret i Danmark

4. november 2020 16:09 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Coronasmitte fra mink til mennesker udgør potentiel fare for fremtidig vaccine mod covid-19, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde.

Coronavirus er muteret i Danmark
Snart vil dette syn være over hele landet. Regeringen vil slå alle mink ned på grund af mutationsfrygt. Foto: Mette Mørk/Scanpix

Alle danske mink skal slås ihjel – også avlsdyr. Det har statsminister Mette Frederiksen (S) netop meddelt på et virtuelt pressemøde onsdag klokken 16. Hun er i øjeblikket i selvisolation og venter på at få svar på en coronatest, efter at hun har siddet i samme møde som justitsminister Nick Hækkerup (S), som er smittet med coronavirus.

Tidligere onsdag skrev Politiken, at et notat fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at smitte med Covid-19 fra mink kan mutere i mink i en grad, der kan være en trussel mod kommende vacciner. Af samme grund tør Regeringen altså ikke tage nogle chancer.

Notatet er ikke offentliggjort endnu, men det er tirsdag blevet oversendt til Sundhedsministeriet. Der er melding om, at 12 danskere er blevet smittet med den muterede coronavirus. Oplysningen blev bekræftet på onsdagens pressemøde, hvor andre deltog.

Blandt andre erhvervsminister Simon Kollerup, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, fødevareminister Mogens Jensen, faglig direktør i SSI Kåre Mølbak og rigspolitichef Thorkild Fogde. SSI har noteret, at personer med den muterede virus ikke reagerer i lige så høj grad på antistoffer.

Coronavirus har spredt sig hastigt blandt de mere end 1100 minkfarme i Danmark. Især nordjyske minkfarme er hårdt ramt. Ifølge de seneste tal fra Fødevarestyrelsen er der konstateret coronasmitte på 207 minkfarme. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning, og 23 minkfarme er under mistanke.

En sorgens dag

Der skal i berørte kommuner i Region Nordjylland indføres særlige restriktioner for mennesker. De vil blive uddybet torsdag, lyder det. Dog siger statsministeren allerede nu, at beboere i kommunerne godt kan forberede sig på, at de gældende restriktioner i hvert fald vil blive mere vidtrækkende.

– Vi ved godt, at vi efterlader jer i Nordjylland i uvished til i morgen. Det beklager jeg. Men vi skal handle nu. Det drejer sig om liv og død ikke kun i Danmark, men i hele verden, siger Mette Frederiksen. Det gælder for Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Thisted og Læsø Kommune.

Danmark er den største leverandør af mink, og der er tale om et hæderkronet erhverv her til lands, og det er Regeringen helt bevist om, men fordi det potentielt kan sprede en mutation videre til resten af verden, kan den muterede virus altså potentielt forhindre vaccine-produktionen.

Statsminister Mette Frederiksen siger henvendt til mink-avlere:

– I mister livsværk, som i nogle tilfælde er gået i arv igennem flere generationer. Det er en sorgens dag for jer og for alle, der arbejder i mink-erhvervet. Det er regeringen bevidst om, siger Mette Frederiksen.

Mutationen af coronavirus er fundet på fem forskellige minkfarme. Danmark har orienteret internationalt om fundet, der kan få konsekvenser for vaccinen på verdensplan, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

En kostelig affære

I oktober spurgte fynskfødte, men københavnsk valgte Carl Valentin (SF) ind til netop aflivning af samtlige mink i Danmark. I et ministersvar fra fødevareminister Mogens Jensen (S) fra 28. oktober, lyder den samlede pris på op mod fem milliarder kroner. I erstatninger til minkavlerne kan det komme til at koste over 2,5 milliarder kroner ifølge ministersvaret. Det skriver TV2 Fyn.

Det estimeres på baggrund af data for antal smittede besætninger pr. 21. oktober 2020, at såfremt alle danske minkbesætninger (ca. 1.100) aflives som led i smittebe-kæmpelse, vil det koste staten 2,3-2,8 mia. kr. i umiddelbare erstatninger til besætningerne for dyr og driftstab.“, lyder det blandt andet i svaret.

Udover udgifterne til erstatning, fremhæver fødevareministeren også udgifter til rengøring og desinficering, efter minkene eventuelt er aflivet.

“Det estimeres, at udgiften til rengøring og desinfektion af de smittede besætninger pr. 21. okto-ber vil udgøre ca. 300 mio. kr. Såfremt alle besætninger i Danmark smittes og derfor skal rengøres og desinficeres, vil de samlede udgifter hertil kunne beløbe sig til ca. 2,4 mia. kr. Beløbet er usikkert, da det er baseret på et spinkelt erfaringsgrundlag og i øvrigt vil afhænge af tilrettelæggelsen af arbejde.”, hedder det i ministersvaret.

Regeringen vil sikre lønkompensation til ansatte i minkavlen. Der vil være fuld dækning for faste omkostninger og fuld dækning til de selvstændige, som ejer minkfarmene. Der vil være kompensation til følgeerhvervene som fødevarecentraler og pelserier, siger erhvervsminister Simon Kollerup på pressemeddelelsen. Regeringen vil arbejde på muligheden for at omdanne minkfarme til andre typer af farme med eksempelvis andre dyr end mink.

– Corona har ramt minkbranchen hårdt og uretfærdigt. Det er vigtigt, at sige, at regeringen vil sikre den nødvendige hjælp, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu