ANNONCE

Coronavirus: Kendt lægemiddel hasteundersøges

18. marts 2020 13:34 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Ifølge WHO hjælper medikamentet syge med covid-19, mindre end det gavner.

Coronavirus: Kendt lægemiddel hasteundersøges
Mens flere eksperter fraråder brug af Ibuprofen, hvis man er ramt, eller tror man er ramt af Covid-19, kan man spise paracetamol som alternativ. Foto: Scanpix.

Hvis du har symptomer på coronavirus covid-19, bør du ikke tage ibuprofen. Det skriver franske AFP, der henviser til Frankrig sundhedsminister og en repræsentant for WHO.

Olivier Veran, sundhedsminister for Frankrig, fraråder ibuprofen på baggrund af en artikel i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, hvor man kan læse, at din sygdom kan forværres, hvis du er ramt af coronavirus covid-19, og du tager ibuprofen.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Christian Lindmeier, talsperson for WHO har efterfølgende sagt, at man hos WHO er ved at finde ud af, hvad man skal råde folk til at gøre men at man i mellemtiden kan tage paracetamol istedet for ibuprofen.

Hvad siger Lægemiddelstyrelsen?

Newsbreak.dk har talt med Eskild Colding-Jørgensen, overlæge og sektionsleder i Lægemiddelsstyrelsen for at finde ud af, hvad rådene er fra dansk side, og hvad man skal tage, hvis man har symptomer på coronavirus covid-19.

Vi har derfor spurgt Eskild Colding-Jørgensen, om ibuprofen er farligt for folk med covid-19 og dermed potentielt farligt for folk med symptomer på covid-19.

– Der er ingen videnskabelige data, der tyder på det. Der er endnu ingen videnskabelig baggrund for at tro, at det kan forværre infektionssygdomme, siger Eskild Colding-Jørgensen.

Newsbreak.dk har også spurgt Eskild Colding-Jørgensen om, hvad man skal tage af smertestillende medicin, hvis man har symptomer på infektionssygdomme.

– Sundhedsstyelsen anbefaler, at man skal tage paracetamol, men der er intet bevis for, at ibuprofen er farligt, siger Eskild Colding-Jørgensen.

Netop Sundhedsstyrelsen skriver, at influenza, forkølelse og covid-19 alle kan give symptomer som ondt i halsen, muskelsmerter, hovedpine, tør hoste og feber, og at man bør tage paracetamol mod både muskelsmerter, hovedpine såvel som svage smerter. Man bør altså vælge paracetamol frem for ibuprofen.

Udgangspunktet for mediernes interesse i ibuprofen har delvist været artiklen i The Lancet samt den efterflølgende kommentar fra WHO.

Hvad artiklen i The Lancet angår, er der ikke tale om et stort forskningsstudie, der er tale om en hypotese, og en sådan hypotese kan man vælge at forfølge og forsøge at finde ud af, om det er rigtigt, at ibuprofen er skadeligt for patienter med covid-19. Newsbreak.dk prøver i øvrigt at få en kommentar fra WHO.

Eskild Colding-Jørgensen siger, at Lægemiddelsstyrelsen har indledt et samarbejde med Syddansk Universitet og Aarhus Universitet i forsøget på at finde ud af, hvordan Ibuprofen virker på patienter, der eksempelvis er ramt af covid-19.

– Vi tager det alvorligt, siger Eskild Colding-Jørgensen.

Han fortæller, at der i dag findes patienter, der af deres egen læge har fået at vide, at de skal tage ibuprofen. Det kan eksempelvis være gigtpatienter.

– De patienter skal ikke blive bange, og de skal ikke stoppe med at tage ibuprofen, siger Eskild Colding-Jørgensen.

Læge anbefaler paracetamol

BBC har i forbindelse med deres dækning af historien talt med en række sundhedseksperter, der alle siger, at man på den ene side ikke bør tage ibuprofen, hvis man har symptomer på coronavirus covid-19, men hvis man allerede tager ibuprofen, og man har symptomer på coronavirus covid-19, skal man tale med sin egen læge, før man stopper med at tage medicinen.

BBC har talt med Charlotte Warren-Gash, der er læge, og hun siger, at det giver mening for folk at holde sig til paracetamol indtil videre, men det store spørgsmål er stadig, om ibuprofen påvirker dig negativt, hvis du har covid-19. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der altså intet, der tyder på det.

Alle rygterne

Set fra et borgerperspektiv kan det være forvirrende, når man nu er vant til at tage paracetamol og ibuprofen på lige fod med hinanden, hvis man har symptomer på eksempelvis influenza.

Det kan også være forvirrende, fordi der florerer alverdens falske rygter om coronavirus covid-19, BBC skriver eksempelvis, at der verserer et rygte om, at coronavirus covid-19 spreder sig hurtigere i kroppen, hvis du tager ibuprofen. Til rygtet knytter der sig, ifølge BBC, en historie om, at universitetet i Wien har udsendt et memo om ibuprofen, hvor de knytter brugen af medicinen til Italiens store problemer med coronavirus covid-19. Det er et løgnagtigt rygte, man ikke skal tro på, skriver BBC.

Ifølge BBC findes der flere rygter fra samme skuffe, der alle er falske. De spreder sig på sociale medier, og de er med til at forvirre folk om, hvad der er rigtig og forkert viden om coronavirus covid-19.

Newsbreak.dk følger sagen og opdaterer denne artikel, når vi har fået svar fra WHO.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu