ANNONCE

Coronavirus lammer det danske kongehus

25. marts 2020 15:09 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Kalenderen er tom.

Coronavirus lammer det danske kongehus
Dronningens tale til befolkningen var et af de få glimt, Danmark kommer til at få af hende i foråret 2020. Foto: Scanpix.

Oplysninger om fødselsdage og en offentlig audiens. Det er alt, der officielt er i kalenderen på Kongehuset.dk for den kommende tid.

Faktisk skal vi frem til den 3. juni 2020, før vi finder den næste, store royale begivenhed. Her er det meningen, at Dronning Margrethe skal på sommertogt i Anholt, men indtil da virker det altså til, at dronningen, tronfølgeren, prinserne og prinsesserne holder sig langt fra offentlighedens søgelys, og det giver meget god mening, tiden taget i betragtning.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Danmark er officielt lukket ned til efter påske, som et led i regeringens kamp mod coronavirus covid-19, og kigger man i Kongehusets kalender, har den royale familie altså hørt efter, hvad statsminister Mette Frederiksen (S) har at sige om, hvordan danskerne bør opføre sig for tiden.

Det giver god mening

Spørger man Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert og lektor i historie ved professionshøjskolen Absalon, giver den tomme kalender da også virkelig god mening.

– Det viser, at det er vigtigt for Kongehuset at vise, at de står sammen med befolkningen, og at de udviser samme ansvarlighed som befolkningen i forhold til coronavirus, siger Lars Hovbakke Sørensen til Newsbreak.dk.

Han fortæller, at det er meget usædvanligt, at Kongehusets kalender er gabende tom flere uger frem i tiden, men sådan bør det være.

– Det skal ikke være dem, der begynder at være aktive, før resten af samfundet, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Historisk tale

Som det er nu, har Kongehusets medlemmer generelt ikke sagt meget om coronavirus covid-19. Prins Joachim og Prinesse Marie har afbrudt deres ophold i Frankrig, blandt andet for at Prins Henrik kunne blive undersøgt i Danmark, og Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, og deres børn, er vendt tilbage til Danmark fra Schweiz, hvor det ellers var meningen, at børnene skulle gå i skole hen over foråret.

Udover det er det eneste officielle, Kongehuset har meldt ud om coronavirus covid-19, den tale Dronning Margrethe holdt fra Fredensborg tidligere i marts. Det var i sig selv et særsyn, da dronningen ikke er kendt for at tale offentligt, fraset hendes årlige nytårstale. Lars Hovbakke Sørensen roser i den sammenhæng kongehuset for timingen i forbindelse med talen.

– Det var det rigtige tidspunkt. Hun skulle ikke holde en tale, mens der kun var én, der var smittet, men hun skulle heller ikke vente i flere uger, til epidemien var på sit højeste, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han forudser, at der kan opstå en situation, hvor Kronprins Frederik som den næste kommer til at sige noget officielt om coronavirus covid-19. Men derudover kommer kongehuset i hans øjne til at holde lav profil.

– Det bedste, dronningen kan gøre, er at følge myndighedernes anvisninger, siger Lars Hovbakke Sørensen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu