Corydon anerkender lokalaftaler over for vrede lærere

22. februar 2013 16:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Corydon anerkender lokalaftaler over for vrede lærere
Billede mangler

Finansminister Bjarne Corydon (S) anerkender nu, at der ifølge den nye overenskomst må indgås lokale aftaler om arbejdstid med lærerne på landets gymnasieskoler. Det sker efter, at ledelserne i sidste uge modtog et brev, hvor der stod det modsatte.

 

På vegne af Corydon bekræfter Finansministeriet over for fagbladet Gymnasieskolen, at »den almindelige adgang til at indgå lokale aftaler, som beskrevet i AC-overenskomsten, også er til stede for gymnasielærerne«.

Det er kun to uger siden, at Akademikernes Centralorganisation (AC) indgik den nye overenskomst med finansministeren, hvor lærernes arbejdstid blev »normaliseret«. En uge senere modtog rektorerne et brev, hvori Moderniseringsstyrelsen på vegne af Finansministeriet skrev, at det er »helt afgørende«, at rektorerne ikke forhandler bindende lokalaftaler med lærerne. For det vil betyde en »indskrænkning af ledelsesretten« og begrænse »mulighederne for at anvende lærerressourcerne bedst muligt,« lød det i brevet.

Den besked mødte massiv kritik fra både Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og flere politikere, og derfor hilser GL-formanden nu Corydons anerkendelse velkommen.

»Brevet fra Moderniseringsstyrelsen såede tvivl om aftalen. Derfor er jeg meget tilfreds med, at Finansministeriet anerkender, at der kan indgås lokale aftaler, som der står i AC-aftalen,« siger formand Gorm Leschly til Gymnasieskolen.

En lokalaftale kan for eksempel være, at en lærer, som underviser én time, får én time til at forberede sig – og den time kan læreren selv råde over. I den gamle overenskomst havde lærerne ret til at forhandle lokalaftaler igennem deres tillidsrepræsentant, men i den nye er den ret taget fra dem. Nu er det i stedet op til ledelsen at tage initiativ til aftaler om arbejdstid med den enkelte lærer.

I Finansministeriets svar til gymnasieskolernes fagblad, understreges det dog, at de nye regler om arbejdstid netop skal afløse de tidligere, bindende lokalaftaler.

»Grundlæggende er pointen, at gymnasielærere skal have de samme rammer som alle andre akademikere. Der er ingen – hverken lærerne eller eleverne – som er tjent med, at højtuddannede vidensarbejdere er underlagt rigide arbejdstidsregler, der fastlåser arbejdstiden i kasser og akkorder,« lyder det.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu