Corydon klar til at drøfte grænsehandel

11. marts 2013 20:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Corydon klar til at drøfte grænsehandel
Billede mangler

Trafikken til supermarkederne på den anden side af den dansk-tyske grænse skal bremses med afgiftslettelser.

 

Det er et af ønskerne fra Venstre og Konservative, der mandag har taget hul på en forhandlingsrække med regeringen, der om et par uger skal munde ud i en aftale om en håndsrækning til det danske erhvervsliv.

Partilederne Lars Løkke Rasmussen (V) og Lars Barfoed (K) understreger, at de ikke har krav, kun ønsker, til en bred aftale, men skal det tages for pålydende, er ønsket om at modvirke grænsehandlen et af de helt store af slagsen.

»Det eneste sted, regeringens økonomiske politik har kickstartet noget, er i grænsehandelsbutikkerne. Vi skal vende strømmen ved målrettede afgiftsnedsættelser på de grænsehandelsfølsomme varer. Det får vi et særligt møde om nu, og det er meget vigtigt for os,« sagde Lars Løkke Rasmussen efter mandagens møde med regeringstoppen i Finansministeriet.

»Det handler om arbejdspladser. Ikke kun i Sønderjylland, men i detailhandlen over hele Danmark,« understregede han.

Regeringen med finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen skal ikke regne med støtte til vækstplanen fra det parlamentariske grundlag i Enhedslisten, så målet er en bred aftale med V og K. Og i den forbindelse er finansministeren altså klar til at drøfte et indgreb mod grænsehandlen.

Efter mødet mandag advarede han godt nok mod at overdrive omfanget og konsekvenserne af danskernes indkøb i tyske butikker. Men:

»Vi er åbne over for at tage grænsehandlen på bordet og se den efter i sømmene,« sagde Bjarne Corydon.

Finansministeren og regeringen som sådan fik i det hele taget ros med på vejen fra de to oppositionspolitikere, der anerkendte, at regeringens erhvervspolitik er mere blå, end de borgerlige partier turde håbe på.

»Regeringen går et skridt væk fra det, de gik til valg på og over mod den politik, vi andre står for. Det er positivt. men skridtet er ikke stort nok, hvis vi skal hive væksten og optimismen tilbage i det danske samfund,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Foruden grænsehandlen består VKs ønsker af en lempelse af energiafgifterne, mere hjælp til små og mellemstore virksomheder samt et decideret byrdestop.

»Vi har en regering, der har zigzagget – først har de sat skatter og afgifter ned med os, så har de sat dem op med Enhedslisten. Det kan ikke fortsætte sådan,« erklærede Lars Løkke Rasmussen.

Under forhandlingerne skal parterne også drøfte finansiering, og her lægger Bjarne Corydon ikke skjul på, at pengene skal komme fra reformer af kontanthjælp, SU og ikke mindst den kommunale service, noget der mandag fik Enhedslisten til at sige fra og erklære, at partiet ikke kan stemme for aftalen om kommunernes økonomi.

Det kom dog ikke bag på finansministeren.

»Det er ikke overraskende, for vi fik en tilsvarende melding efter vores møde med Enhedslisten,« forklarede finansministeren.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu