Corydon vinder armlægning med gymnasielærere om arbejdstid

8. februar 2013 15:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Corydon vinder armlægning med gymnasielærere om arbejdstid
Billede mangler

Landets gymnasielærere skal forberede sig på at bruge mere tid i undervisningslokalet.

 

Det står klart, efter at regeringen fredag vandt opgøret med gymnasielærerne om de såkaldte arbejdstidsregler.

Regeringen har i forbindelse med overenskomsterne for statens ansatte kæmpet for at komme af med de nuværende regler for gymnasielærernes arbejdstid, for i stedet at gøre reglerne mere fleksible og lade det være op til ledelsen på det enkelte gymnasium at afgøre, hvor meget tid der skal bruges på henholdsvis undervisning og forberedelse. Den kamp lykkedes.

»Vi er blevet enige om, at der ikke længere er en aftalebinding på arbejdstidsforholdene, og dermed er vejen banet for, at vi kan løfte kvaliteten af uddannelsessektoren, og det glæder mig fantastisk,« siger finansminister Bjarne Corydon (S), der håber, at opgøret med arbejdstidsreglerne kan være med til at styrke uddannelsessektoren.

»Det handler ikke bare om, at vi har et forhandlingsspil, hvor det handler om at få sin vilje. Jeg tror, det åbner en vej for, at vi kan få langt bedre uddannelser i Danmark,« siger han.

Aftalen om arbejdstidsreglerne er en del af de samlede overenskomster for de i alt cirka 180.000 ansatte i staten, som finansministeren og Centralorganisationernes Fællesudvalg nåede til enighed om fredag efter intense forhandlinger.

Til gengæld for at opgive arbejdstidsreglerne, der har været et af de helt store stridspunkter i forhandlingerne, har gymnasielærerne fået et tillæg i deres lønstruktur, der betyder at de kan stige til et højere løntrin end ellers.

Rektorerne har tidligere bakket op om regeringens ønske om at sløjfe arbejdstidsreglerne, mens gymnasielærerne selv har kæmpet indædt imod.

Når man endte med at droppe kravet, skyldes det ikke mindst, at man kunne mærke, at regeringen ikke var klar til at rokke på netop dette punkt, siger AC-formand Erik Jylling, der har repræsenteret gymnasielærerne i forhandlingerne. Han forventer, at aftalen vil betyde, at kvaliteten på uddannelserne på sigt vil blive bedre.

»Dels får ledelsen det ansvar, de reelt skal have for at drive deres gymnasium, men samtidig ligger det i kortene, at man skal indgå lokale aftaler for at få det fulde potentiale udnyttet,« siger han.

Det er ikke kun landets gymnasielærere, der i øjeblikket kæmper for deres arbejdstid. Det samme gør landets lærere i forhandlingerne med Kommunernes Landsforening.

Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening, understreger dog, at situationen ikke er den samme.

»Al det der bureaukrati, som jeg kan forstå, der er på gymnasieskolerne, har vi for længst afskaffet,« siger han, der dog ikke afviser at modernisere arbejdstiden.

»Vi har sagt, at vi synes, vi har en god aftale, men den er ikke hellig for os. Hvis man har idéer til, hvordan man kan lave den endnu bedre, så er det fint for os. Vi har selv prøvet at spille ud med nogle ting,« siger Anders Bondo.

Både finansministeren og AC-formanden afviser, at gymnasielærernes situation kan presse folkeskolelærerne i forhandlingerne.

»Det er KL, der forhandler med folkeskolelærerne. Det blander jeg mig ikke i,« siger Bjarne Corydon.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu