Partifæller underes over Corydons skattelettelser

19. april 2013 06:55 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Partifæller underes over Corydons skattelettelser

Finansminister Bjarne Corydon (S) har flere gange forsvaret planen om lavere selskabsskat med, at regeringen følger svenskerne, der allerede har sænket deres skattesats. Men i Sverige har den borgerlige regering valgt at lade erhvervslivet betale store dele af skatterabatten selv, mens regningen i den vækstplan, som i disse dage er ved at blive forhandlet på plads i Finansministeriet, skal betales ved at spare på servicen i den offentlige sektor.

 

Og det vækker undren i det socialdemokratiske bagland, skriver Jyllands-Posten fredag.

»Det ser ud til, at det er svenskerne, der fører rigtig socialdemokratisk politik,« siger Peder Schlätzer-Larsen, S-kredsformand i Sundbyøster i København, til avisen.

I Struer mener kredsformand Annelise Knudsen slet ikke, at »det er socialdemokratisk politik at give selskabsskattelettelser, så længe vi har behov for at bruge penge til velfærd«.

Bjarne Corydons forklaring om, at skattelettelsen blot er »selvforsvar« mod andre lande som Sverige, der gør det samme, bliver udfordret af Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi på Aarhus Universitet.

»Tidligere har man i Danmark lavet en skatteomlægning, hvor man har sænket selskabsskatten og så fjernet en fradragsmulighed for virksomhederne. Nu vælger man i stedet at skære i den offentlige sektor for at give en skattelettelse, der på den måde er en mere »ren« skatterabat. Så Danmark går i virkeligheden noget længere end Sverige,« siger Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

Hvor regeringen herhjemme altså vælger at spare på den offentlige sektor, går den svenske centrum-højre-regering også her i den modsatte retning.

»Vi forhindrer selskaberne i at lave aggressiv skattetænkning ved at fjerne rentefradraget. Samtidig gør vi det mere attraktivt at drive virksomhed i Sverige ved at sænke selskabsskatten, og det har vi tænkt os at gøre uden at skære i velfærden, snarere lige omvendt – vi bruger flere penge på velfærd,« siger Moderaternas Henrik von Sydow, formand for Riksdagens skatteudvalg, til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu