ANNONCE

Covid-vaccine på vej til Danmark

17. december 2020 13:44 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Hvis Covid-19-vaccinen godkendes af EU, kan landene gå i gang med at vaccinere allerede den 27. december.

Covid-vaccine på vej til Danmark
Vaccinen mod covid-19 fra BioNTech og Pfizer ventes at få en betinget godkendelse på et møde i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) mandag. Fra 27. december kan alle EU-lande gå i gang med at vaccinere, siger den tyske sundhedsminister., Foto: Brian Snyder/Reuters

EUs lægemiddelagentur EMA behandler fortsat en godkendelse af den første omgang coronavirusvaccine. Det forventes, at vaccinen, som Pfizer har udviklet sammen med tyske Biontech, bliver godkendt allerede mandag.

Der fra går Tyskland i gang med at vaccinere sine borgere allerede den 27. december, bekræfter den tyske sundhedsminister Jens Spahn, der torsdag holdt møde med vaccineproducenten Biontech, der stammer fra Tyskland.

– I Tyskland vil vi starte, hvis godkendelsen kommer som planlagt, den 27. december. De andre lande i EU vil også være i stand til at starte den 27. december, siger han. Den melding bekræftes af EU-kommisionens formand Ursula von der Leyen.

Hun skriver på Twitter, at det er EUs tur.

Vaccinerne ér endda allerede på vej, oplyser Sundhedsstyrelsen kort efter i en meddelelse på sin hjemmeside.

– Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang, og dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger, forklarer direktør Søren Brostrøm.

Ifølge Sveriges vaccinekoordinator Richard Bergström får samtlige medlemslande i EU 9750 doser af vaccinen i den første leverance. Alle lande får samme mængde, og det formodes, at leverancen sendes ud senest juleaftensdag.

De får den

Som udgangspunkt er det målet, at alle i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, bliver tilbudt vaccination over tid. I første omgang er der ikke nok til alle, så derfor prioriteres altså de ældste og mest sårbare først. De bliver oftest mest syge af Covid-19.

– I takt med, at vi får leveret flere vacciner i løbet af 2021, vil flere og flere grupper blive tilbudt vaccination mod Covid-19. Men det er vigtigt, at vi får beskyttet de grupper, der bliver mest syge af Covid-19. Derfor er de først til at få vaccinen, så de er godt beskyttet, siger Søren Brostrøm.

Der vil ske indkaldelse til vaccination løbende, og det er vigtigt at understrege, at der er tale om et tilbud. Der vil blive oprettet vaccinationscentre rundt omkring i landet, hvor de fleste borgere vil kunne blive vaccineret. Nogle vil få tilbuddet mere lokalt på for eksempel plejehjem.

Plejehjemsbeboere skal vaccineres af de praktiserende læger, skriver Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i en pressemeddelelse. Det sker efter aftale med regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.

Sundhedsstyrelsen vil henover jul og nytår sende brev til alle borgere over 18 år via e-boks for at informere om den kommende vaccination mod COVID-19. I brevet kan du læse om vaccinerne mod Covid-19 og det tilbud, du får om gratis vaccination.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu