Cypriotisk redningspakke skaber frygt verden over

19. marts 2013 02:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Cypriotisk redningspakke skaber frygt verden over

BRUXELLES/BERLIN/KØBENHAVN: Det er kommet som et chok, at EU nu for første gang i finanskrisen vil lade bankkunder betale en del af regningen for en finansiel redningspakke. Eksperter fra hele verden frygter, at det nye princip på Cypern vil skabe usikkerhed om indeståender i banker i andre svage EU-lande som for eksempel Spanien, skriver Berlingske Business.

 

»Det er bemærkelsesværdigt, og personligt mener jeg, at det er overordentligt problematisk. I EU er alle bankkunder blevet beroliget med, at der er en indskydergaranti, de kan regne med,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering på Handelshøjskolen CBS.

Fra USA lyder en nogenlunde enslydende kritik fra nobelpristageren Paul Krugman, og i Tyskland kalder den økonomiske vismand Peter Bofinger løsningen på Cypern for »den værst mulige«.

»Inddragelsen af småsparere er højest farlig. Den ryster investorers tillid på hele kontinentet. Europas borgere må nu frygte for deres penge,« siger han i et interview med Spiegel.de.

Redningen af Cypern og landets banksektor fra bankerot sker på bekostning af et princip, der ellers har stået som småsparernes uangribelige forsvarsværk. Princippet om, at indeståender i en bank på under 100.000 euro er fredet, er blevet brudt med en engangsskat på 6,75 procent. Mange cypriotere er rasende, og regeringen på Cypern måtte i går udsætte en afstemning om aftalen, som man forhandler om at ændre, så småsparere rammes mindre eller slet ikke.

Det vil dog betyde, at storinvestorerne vil blive ramt endnu hårdere, for EU vil kun stille garantier for ti milliarder euro og kræver samtidig at Cyperns banksektor leverer 5,7 milliarder euro selv. Banksektoren er overdimensioneret i forhold til Cyperns økonomi, og den beskyldes for at hvidvaske penge for russiske rigmænd. Regeringen på Cypern ventes at holde bankerne lukket i dag og måske også i morgen. En afstemning om pakken i parlamentet er planlagt til i aften.

Hvis billedet af, at småsparere kan blive ramt, breder sig til andre lande med svage banker, kan det udløse en flugt fra de banker, lyder bekymringen fra flere økonomer.

»Det er højest kritisk, hvis panikken breder sig. Det kan føre til kapitalflugt alle mulige steder fra, hvis man begynder at frygte en gentagelse i andre gældsplagede lande. Hvis folk for eksempel ikke længere tør have penge stående i spanske banker, kan det blive begyndelsen til en ny paniksituation. Men der er vi altså ikke endnu,« understreger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

EU forsøgte i går at inddæmme skaden ved at understrege, at der er tale om en særlig situation, hvor cyprioterne selv har valgt at belaste småsparerne i stedet for at lægge hele byrden på storinvestorer. Den tyske kansler, Angela Merkel, måtte garantere, at garantien stadig gælder i Tyskland.

Uden medfinansiering fra de store bankkunder vil hun dog ikke kunne få redningspakken igennem den tyske Forbundsdag, for SPD kræver, at den cypriotiske bankmodel bliver ødelagt. SPDs formand, Sigmar Gabriel, taler om »russiske sorte penge«, den »serbiske mafia« og »europæiske skatteunddragere«.

At Cypern ikke allerede er gået bankerot skyldes et nødlån på 2,5 mia. euro fra Rusland i december 2011. Et møde mellem Ruslands og Cyperns finansministre er blevet udskudt til onsdag, og ifølge Reuters har Rusland endnu ikke besluttet, hvorvidt cyprioterne får en lempelse, som forlænger tilbagebetalingen med fem år. Dermed har Rusland fortsat et pressionsmiddel over for den pressede, nyvalgte cypriotiske regering.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu