Cypriotiske banker lukker i to dage

19. marts 2013 08:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Cypriotiske banker lukker i to dage
Billede mangler

Bankerne på Cypern er lukket i dag og i morgen. Lukning sker for at regeringen kan købe sig lidt mere tid til at få parlamentet til at bakke op om den kontroversielle redningsplan, der indebærer en skat på borgerne helt almindelige indestående i bankerne.

Det skriver money.cnn.dom.

Over de meste af Europa faldt aktier i går og specielt bankaktierne var hårdt ramt. En del af planerne går ud på, at indestående i bankerne på mere end 750.000 kr. vil blive ramt af en engangsskat på 9,9 pct. Beløb på mindre end det, vil få en skat på 6,75 pct.

Skatten kommer efter krav fra EU, og det er første gang, at det bliver fremsat i forbindelse med en redningsplan for fallerede EU-lande. Tidligere har en eventuel redningsplan været fuldt af krav om opstramninger af budgetterne.

Som beskrevet i dagens udgave af Berlingske Business frygter eksperter fra hele verden, at det nye princip på Cypern vil skabe usikkerhed om indeståender i banker i andre svage EU-lande som for eksempel Spanien.

»Det er bemærkelsesværdigt, og personligt mener jeg, at det er overordentligt problematisk. I EU er alle bankkunder blevet beroliget med, at der er en indskydergaranti, de kan regne med,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering på Handelshøjskolen CBS.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu