DA kræver øget arbejdstid ved lov

23. maj 2012 05:43 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
DA kræver øget arbejdstid ved lov
Billede mangler

Efter måneders tavshed melder landets arbejdsgivere sig nu ind i kampen om øget arbejdstid. Det sker med et klokkeklart krav om, at arbejdstiden kun kan øges ved at tage enten ferie- eller helligdage fra lønmodtagerne, skriver Politiken onsdag.
Formanden for Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jørn Neergaard Larsen, stiller nemlig som forudsætning for at indgå en trepartsaftale, at alle tiltag vedrørende øget arbejdstid stemmes igennem i Folketinget.
Det betyder reelt, at kun feriedage og helligdage kan komme på tale. Alle andre tiltag – såsom flere mennesker fra deltid til fuld tid eller en forlængelse af 37-timers arbejdsugen – er udelukket, fordi de skal ændres gennem overenskomster.
– Hvis der aftales noget om arbejdstid, skal det udelukkende føres ud i livet af Folketinget. Det er helt afgørende.
– Det vil være fuldstændig meningsløst at overføre et kunstgreb fra trepartsforhandlingerne til overenskomsterne. Det medvirker vi ikke til, siger Jørn Neergaard Larsen, der også vil have den øgede arbejdstid til at træde i kraft “nu”.
Øget arbejdstid ser ud til at blive det helt store stridspunkt. I store dele af fagbevægelsen er der en voldsom modstand imod at gøre det ved at fratage danskerne ferie- eller helligdage.
Men med dagens skarpe melding tyder alt på, at arbejdsgiverne i sidste ende får deres vilje, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
– Det her signal indsnævrer markant det område, hvorpå man kan øge arbejdstiden. Det er meget enkelt: Der er kun ferieloven og helligdagene tilbage.
– Arbejdsgiverne har reelt nedlagt veto på dette punkt. Og hvis modparten ikke siger ja, bliver der ingen trepartsaftale, siger Flemming Ibsen til Politiken.
Men LO-formand Harald Børsting er ikke til sinds at opgive andre modeller for, hvordan de ekstra timer på jobbet skal komme i stand.
– Det vil være en prioritet for mig, at vi kan øge arbejdstiden på en måde, så den enkelte arbejdsplads og det enkelte medlem selv kan øve indflydelse på, hvordan de vil levere de cirka 15 timer mere om året, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu