ANNONCE

Dagpengeregler gør ledige syge og stressede

23. januar 2012 06:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Dagpengeregler gør ledige syge og stressede
Billede mangler

Udsigten til en fremtid som kontanthjælpsmodtager sender ledige direkte i sygesengen.
De nye dagpengeregler forkorter dagpengeperioden fra fire til to år. Og når de to år er ved at være gået, så betyder det en overgang til en tilværelse som kontanthjælpsmodtager.
Den kortere dagpengeperiode gør ifølge en ny undersøgelse ledige både stressede og syge.
Analyse Danmark har for Ugebrevet A4 spurgt 400 ledige, heraf 272 på dagpenge, om, hvordan den forkortede dagpengeperiode påvirker dem.
Syv ud af ti adspurgte svarer, at de bliver stressede af at de nye regler, der træder i kraft efter nytår.
Og det kan ramme økonomien ekstra hårdt for mange familier, når dagpengene forsvinder.
“Hvis din dagpengeperiode forsvinder, kan du jo bare få kontanthjælp, siger mange. Men så let er det ikke. Man har en forsørgerpligt over for sin ægtefælle, og hvis man har en ægtefælle, der har et job til en helt almindelig indtægt, så skal han eller hun jo forsøge sin ægtefælle,” siger Inger Stranddorf, der er formand for HK/Privat MidtVest, til Ugebrevet A4.
Til sammenligning svarer kun 45 procent af de ledige, der har været uden job i mindre end en måned, at de bliver stressede af de nye regler.
Formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S), erkender, at det kan være stressende for ledige at have udsigt til kontanthjælp.
“Jeg kan sagtens følge med i, at ledige føler sig stressede, når de nærmer sig deadline. Løsningen er at skabe flere job, og der har vi jo foreløbig taget nogle tiltag – vores kickstart, som gerne skulle give nogle nye job allerede i år. Det er sådan set vores eneste bud lige nu,” siger han til Ugebrevet A4.
Flere svarer også, at de tager mere medicin, når de bliver syge og stressede af de nye dagpengeregler.
Arbejdsmarkedsordfører i Venstre Ulla Tørnæs mener, at dagpengehalveringen er nødvendig.
“Al erfaring viser, at når man ændrer dagpengeperioden, ændrer de ledige adfærdsmønster. Det skete også under Nyrup Rasmussen i 1990’erne, hvor ledigheden var langt højere end i dag. Da viste det sig, at de ledige kom i beskæftigelse. Derfor har vi også en forventning om, at det vil ske denne gang,” siger hun til ugebrevet.
Undersøgelsen er lavet i perioden fra den 5. til 12. januar i år.
Kilde:Ugebrevet A4

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu