ANNONCE

Dagpengeudløb rammer arbejderfamilier hårdest

9. januar 2012 16:29 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Dagpengeudløb rammer arbejderfamilier hårdest
Billede mangler

LO-familierne bliver hårdest ramt af halveringen af dagpengeperioden, som får fuld effekt fra nytår.
Selvom LO’s a-kasser kun repræsenterer 53 procent af alle ledige a-kassemedlemmer, så udgør de 63 procent af de ledige, der faldt for den nye to-årsgrænse for dagpengeretten i de første tre kvartaler af 2011.
Det viser en prognose fra AK-Samvirke, brancheorganisationen for danske a-kasser.
“Vi snakker om tusindvis af mennesker, som har fungeret glimrende på arbejdsmarkedet i måske 20-30 år, og som har været så uheldige, at deres arbejdsplads er lukket. Og så er der ikke noget nyt job til dem. De mister deres forsørgelsesgrundlag og risikerer at gå fra hus og hjem, fordi de ikke engang har ret til kontanthjælp,” siger direktør Verner Sand Kirk til Newspaq.
Ifølge AK-Samvirke drejer det sig i alt om 2.400 ledige, der hver måned må vinke farvel til deres dagpenge.
Når reglerne rammer medlemmerne af LO’s a-kasser hårdest, så skyldes det især, at en tredjedel af dem er langtidsledige faglærte og ufaglærte 3F’ere, der er svære at få tilbage på arbejdsmarkedet, når først de er udenfor.
Og samtidig er mange arbejdere i byggeriet blevet fyret og har stået uden for arbejdsmarkedet i lang tid.
Omvendt er a-kasserne under hovedorganisationen FTF dem, der bliver mindst berørt af halveringen af dagpengeperioden.
Tilsammen udgør FTF’s a-kasser 10 procent af de ledige a-kassemedlemmer. Men her er det kun fire procent af dem, der har passeret to års ledighed i de seneste tre kvartaler.
Sammenlignet med de ledige i LO’s a-kasser er det ikke gået så hårdt ud over faggrupper som lærere, sygeplejersker og pædagoger.
“I forvejen er deres ledighed lavere. Men her er der ikke så mange, der er nået at blive langtidsledige endnu. Selvom der har været stort fokus på fyringer inden for de offentlige velfærdsområder, så er det stadig ikke i nærheden af niveauet for de andre grupper,” siger Verner Sand Kirk.
AK-Samvirkes tal viser, at andelen af ledige, der passerede to års ledighed er markant størst for de 50-59-årige.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu