ANNONCE

Dalai Lama satte klima på dagsordenen

12. februar 2015 12:53 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dalai Lama satte klima på dagsordenen
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.

Der var ikke kun spirituelle ting på Dalai Lamas dagsorden, da Tibets åndelige leder torsdag mødtes med repræsentanter fra alle Folketingets partier i Bella Centeret i København.

Det første, han snakkede om, var problemer med klimaforandringer, fortæller Socialdemokraternes Mette Gjerskov (S), der var glad for at møde den åndelige leder.

»Som gammel klimaordfører føles det godt, at problemer med klimaforandringer faktisk var det allerførste, han tog fat på. Som han siger, er det en kæmpe trussel for milliarder af mennesker på jordkloden, og det er vigtigt, at det bliver sagt,« siger hun.

Dalai Lama, der er tidligere leder af Tibets eksilregering, fik dog bredt sig over utallige emner på mødet, der varede omkring en time. Han snakkede om forholdet mellem Tibet og Kina, om menneskerettigheder, om økologi, og om de større konflikter, der giver genlyd i verden lige nu.

»Det, jeg tager med mig fra mødet, er et pust fra den store verden, et pust af tolerance og en lattermild mand, som ønsker os alle det bedste,« siger Mette Gjerskov.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), var også med til mødet, og hun bed ligeledes mærke i Dalai Lamas gode humør.

»Han viser utrolig stor imødekommenhed. Jeg sad og tænkte på, om han aldrig er blevet vred efter alt, hvad han har været igennem, men jeg tror ikke, det er tilfældet. Jeg tror også, det er derfor, han overhovedet ikke har rynker,« siger hun og griner.

Hos Venstre oplevede udenrigsordfører Søren Pind (V), at mødet med Dalai Lama i høj grad bar præg af en mere filosofisk diskussion. Til spørgsmålet om, hvorvidt mødet har gjort ham klogere, svarer han:

»Det bliver jeg altid, når jeg har sådan nogle møder. Men konkret på hvad, det vil jeg lige tænke lidt over.«

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) mener, at Dalai Lamas vigtigste budskab på mødet var, at Danmark skal sætte fokus på menneskerettigheder og demokrati, hver gang vi mødes med Kina. Derudover var hun glad for, at han talte så meget om klimaet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu