Damsgaard: Kan have været doping på CSC

9. februar 2013 11:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Damsgaard: Kan have været doping på CSC
Billede mangler

Var det et rent Team CSC, der deltog i Tour de France 2007 – året hvor vi nu ved, at blandt andre Michael Rasmussen, Thomas Dekker og Levi Leipheimer kørte på tunge dopingprogrammer? I det års Tour de France havde CSC-rytterne i et halvt år været underlagt intern kontrol af lægen og dopingeksperten Rasmus Damsgaard.

Han giver i dagens BT et sjældent interview – ja, hans sidste nogensinde, siger han faktisk – og her erkender han også, at han ikke fuldstændig kan garantere, at det var et rent CSC-mandskab, der kom til cykelløb de år, han testede.

– Jeg har aldrig kunnet og kan stadig ikke garantere for at CSC’s antidopingprogram kunne finde ryttere som virkelig ville snyde. Men jeg kunne garantere, at det var det bedste antidopingprogram i verden på den tid og hvis nogle af rytterne snød, så måtte det være med så små mængder, at effekten af deres snyd på præstationen var yderst tvivlsom, siger Damsgaard.

Han mener, at cykelsporten helt generelt er kommet et kæmpe skridt i kampen mod doping, fordi man har indført det biologiske pas. Det behøver ikke garantere, at der ikke bliver snydt, men de grænser, man skal holde sig indenfor for ikke at blive opdaget, er blevet så snævre, at det stort set ikke hjælper noget, siger Damsgaard.

Men det kan altså også være sket i din tid hos Riis, at der, inden for det felt, du i dit arbejdede definerede som rytterens øvre og nedre værdier i blodprofilen, kunne arbejdes med en Fuentes, en Ferrari, eller hvem der skulle hælpe?

– Ja, det kunne det godt. Selvfølgelig kan det det. Ligesom det kan i dag, og som vi også spekulerer i, at det nok bliver gjort blandt nogle, som har evnerne og pengene til det.

– Der kan have været arbejdet med småting, selvfølgelig kan der det. Sådan er det også i dag. Vi ramte med vores måde at teste på så præcist, som vi kunne, men der er visse begrænsninger for alting. Jeg havde på baggrund af det, der var sket fra 2000 til 2007, en forventning om, at hvis folk snød, så gjorde de det big time, og vi fandt ikke noget big time, siger Damsgaard og minder om, at alle de urinprøver, der blev taget af CSC-rytterne i hans tid var officielle UCI-prøver, som stadig kan tages frem, hvis de skal undersøges igen.

LÆS HELE HISTORIEN I BT LØRDAG

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu