Dankort-forbruget inviterer ikke til fest

6. februar 2013 10:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dankort-forbruget inviterer ikke til fest
Billede mangler

Julesalget skuffede, men i januar blev der omsat for 23,7 milliarder kroner i dankortsystemet. Ifølge beregninger lavet af Nets og Danske Bank er det en stigning på 1,8 procent i forhold til december. Det betyder dog ikke, at forbrugslysten er braget tilbage.

 

“Tager man højde for de almindelige sæsonmæssige forhold, der altid trækker voldsomt ned i omsætningen i januar, samt den almindelige tendens til, at vi bruger Dankortet mere og mere, så er der tale om et fald i dankortomsætningen på omkring en procent måned til måned i januar,” siger cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken.

Usikkerheden på bolig- og arbejdsmarkedet og risikoen for højere renter er med til at holde danskernes forbrug på et mindre festligt niveau, mener både Jes Asmussen og Las Olsen, privatøkonom hos Danske Bank, som dog har et lidt mere positivt syn på de nye tal fra dankortomsætningen.

“Det store billede er, at dankortomsætningen stille og roligt er på vej opad, og også i et lidt højere tempo, end der kan forklares med inflationen og tendensen til at bruge Dankortet mere frem for kontanter. Der er med andre ord tegn på fremgang i privatforbruget. Vurderet ud fra dankortomsætningen steg det med omkring en halv procent i fjerde kvartal af 2012, og stigningen ser altså ud til at være fortsat ind i 2013,” siger Las Olsen.

Jes Asmussen har lidt sværere ved at få øje på et egentligt forbrugsløft, for på trods af, at udbetalingen af efterlønspengene og årsskiftets skattelettelser vil give danskerne flere penge mellem hænderne, er vi fortsat forsigtige med at kaste om os med kontanter og brænde plastickortet af.

“Vi krydser stadig fingre for, at 2013 kan byde på fremgang i forbruget, men de første indikatorer for året kan desværre ikke siges at være alt for opløftende,” siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu