Danmark forberedt til SARS-lignende virus

20. februar 2013 16:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmark forberedt til SARS-lignende virus

Et nyt SARS-lignende virus er dukket op i Mellemøsten, flere mennesker er døde, og mange er indlagt med alvorlige luftvejsinfektioner.

 

Virusset er et såkaldt »ny coronavirus«, som ligner et influenza-virus, men er langt mere alvorligt – og selv om det er fundet i Mellemøsten, kan det godt sprede sig til Danmark.

»Hvis det kommer til Danmark, er vi klar til at håndtere det, fordi vores set up er beregnet til det,« siger Palle Valentiner-Branth, afdelingsleder ved Statens Seruminstitut.

Lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet, Rune Hartmann, der sammen med sin kollega Ole Jensen Hamming har undersøgt virusset nærmere.

»Der er ikke nogen god grund til, at virusset ikke skulle kunne komme herop. Forsøgene viser, at det kan sprede sig mellem mennesker, og traditionelt gror luftvejsinfektioner godt i vores fugtige klima,« siger Rune Hartmann.

De to danskere har været en del af et større internationalt forskerhold, der har undersøgt, om virusset kan spredes mellem mennesker. Volker Thiel, der leder forskningsarbejdet, har ved at inficere et stykke kunstigt lungevæv undersøgt, hvor hurtigt det vokser.

»Den dårlige nyhed er, at det vokser ligesom en normal forkølelse. Det vil sige ret hurtigt. Det er overraskende, fordi den SARS, vi kender, netop var ret dårlig til at vokse,« siger Rune Hartmann, der vurderer, at virusset kan smitte mellem mennesker.

Men der er også gode nyheder. Forskernes prøver viser, at virusset kan behandles med den medicin, der bruges mod eksempelvis smitsom leverbetændelse. Derfor har sundhedsvæsnet alle chancer for at være forberedt, hvis virusset skulle ramme Danmark.

Statens Seruminstitut følger udviklingen løbende, og særligt nogle tilfælde i Storbritannien skaber opmærksomhed om virusset, der menes at have spredt sig fra flagermus til mennesker i Saudi-Arabien.

»Man må sige med de sidste tal fra England med tilfælde i én familie, at der er sandsynlighed for, at det smitter fra person til person i visse tilfælde. Det bygger vi på de her tre tilfælde i England,« siger Palle Valentiner-Branth.

Tilfældene spænder fra et alvorligt sygdomsforløb hos en person, der var disponeret for lidelsen, mens en rask person kun blev angrebet mildt af virusset. Derfor holder Statens Seruminstitut godt øje med udviklingen.

»Det var anderledes, end det vi tidligere havde set. Vi følger det meget tæt, men jeg understreger, at der ingen tilfælde er i Danmark. Jeg kan ikke afvise, at der kommer tilfælde, men det er meget lidt sandsynligt på nuværende tidspunkt,« siger han.

Instituttet har lavet vejledninger til de praktiserende læger, så de er opmærksomme på, hvornår de skal kontrollere for virusset. Samtidig var Statens Seruminstitut blandt de første til at udvikle en testmetode, der opdager det SARS-lignende virus.

Indtil videre er der bekræftet 12 tilfælde af det SARS-lignende virus, hvoraf tre er i Storbritannien.

Det »gamle« SARS-virus ramte især Asien i 2003. 8.000 mennesker blev syge, og 774 døde på verdensplan.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu