Danmark genoptager statsstøtte til Zimbabwe

16. marts 2013 07:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmark genoptager statsstøtte til Zimbabwe
Billede mangler

Danmark vil som det første land i verden genoptage støtten til den zimbabwiske stat, når landets befolkning ved en folkeafstemning lørdag ventes at vedtage en ny forfatning, oplyser Udenrigsministeriet.

 

Efter det voldelige valg i landet i 2008 har det ifølge Information været vestlig politik ikke at yde støtte til regeringen, der udgøres af præsident Robert Mugabes ZANU-PF og oppositionspartiet MDC, men i stedet alene at støtte en række civile organisationer. Det er altså den praksis, Danmark nu gør op med.

I 2012 ydede Danmark således omkring 100 millioner kroner i støtte til Zimbabwe gennem organisationer. Det beløb hæves til 165 millioner kroner i år og 180 millioner kroner i 2014 for endeligt at lande på omkring 200 millioner i 2015, erfarer Information. Og en del støtten skal således gå gennem landets regering. Det sker i første omgang i et halvårligt projekt, hvor retssystemet i to lokalområder bliver opbygget med dansk hjælp.

Vedtagelsen af den nye forfatning vil ifølge Udenrigsministeriet være en »vigtig milepæl« i den politiske plan, der skal bane vejen for frie valg i landet. Den nye forfatning giver således styrkede rettigheder til befolkningen og er en begrænsning af præsidentens magt, da vedkommende kun kan vælges for to perioder.

»Selvom landet ikke dermed med et trylleslag bliver et blomstrende demokrati, så vil forfatningen eksempelvis lukke af for en gentagelse af 33 år med den samme præsident, som tilfældet har været med Robert Mugabe, ligesom borgernes rettigheder styrkes. Det giver håb om et frit og ikke-voldeligt parlaments- og præsidentvalg senere på året og håb om, at demokratiet kan forankre sig i Zimbabwe, som vi også ser det i andre afrikanske lande,« siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en pressemeddelelse.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) siger i meddelelsen, at den danske støtte til Zimbabwe har været med til at sikre alle skolebørn tekstbøger, lige som det har skabt »et mere uafhængigt retsvæsen« og hjulpet småbønder med at få gang i økonomien.

»Der er fortsat lang vej, men vi er parate til at gå forrest i arbejdet med at hjælpe den zimbabwiske stat med at opbygge demokratiet. Selv om processen er skrøbelig, går Danmark forrest og genåbner for direkte støtte gennem dem zimbabwiske stat, ligesom vi styrker det danske engagement i Zimbabwe frem til 2015,« siger udviklingsministeren.

Zimbabwes præsident Mugabe og premierminister Tsvangirai har begge peget på afholdelse af valg i juni eller juli i år.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu