Danmark har det mentale overtag

26. januar 2013 17:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmark har det mentale overtag
Billede mangler

Syv år med lutre sejre over Spanien har givet det danske landshold et mentalt overtag på finalemodstanderen

 

Sig ’Spanien’ til en dansk fodboldspiller og han kryber i fosterstilling og får grimme billeder frem på nethinden. Sig det samme til de danske håndboldherrer, og de kvitterer med store smil, mens succesoplevelserne vælter frem i hovederne på Wilbeks tropper.

For mens det spanske fodboldlandshold er Danmarks onde ånd, så forholder det sig helt omvendt i håndboldens verden, hvor Danmark ikke har tabt en betydende kamp til Spanien i de seneste syv år. Og danskerne mærker det tydeligt. Det er dem, der har det mentale overtag på de spanske spillere. Det kom ifølge Niklas Landin til udtryk ved EM-semifinalen for et år siden, hvor Danmark langtfra havde leveret god håndbold, mens Spanien kom ind til opgøret som turneringens bedst spillende hold. Men som kampen skred frem, var det tydeligt, at spanierne ikke for alvor troede på, at de kunne besejre danskerne.

– Sidste år, der følte vi jo, at ligemeget, hvad spanierne gjorde, så kunne de jo ikke rigtig vinde over os. Det skal vi have fundet frem igen, konstaterer Landin, mens Rene Toft Hansen bakker op:

– Vi kan håbe på, at hvis det bliver en tæt kamp, så sidder det i baghovedet på dem, at ’åh nej, nu gør danskerne det sgu igen’, siger stregspilleren.

Også højre back Kasper Søndergaard føler, at der er en mental dansk overhånd før finalen.

– Det må være vores fordel, at det er dem, der kommer på banen og tænker, ’hvordan skal vi lige score på Niklas. Hvordan dækker vi lige op for det brede spil, danskerne lægger for dagen’. Det håber jeg, at man kan se i kampen, siger han.

Forskellen på dagens VM-finale og de tidligere opgør mellem Spanien og Danmark er dog, at spanierne denne gang har hjemmebanefordel i kæmpestore Palau Sant Jordi i Barcelona, og det kan løfte værterne. Men i den danske lejr er man ikke imponeret af den stemning, som publikum fik skabt i Spaniens semifinale mod Slovenien. Og da Danmark sidste år – med succes – prøvede den måske værste slutrunde-udebane ved at spille EM-finale mod værtsnationen Serbien og deres 20.000 fanatiske fans, så forventer Rene Toft Hansen ikke, at de danske spillere bliver påvirket af de spanske tilskueres pres i finalen.

– Det var sindssygt sidste år. Vi har allerede prøvet at slå et værtsland i en finale, og der kommer formentligt ikke det samme pres på her. Vi har så mange spillere, der har været med til finaler og har rutine i den slags kampe her, siger storebror Toft Hansen, som påpeger, at det mere kan blive en udfordring for Spanien, at holdet ikke har været i en finale siden 2005.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu