Er du en af dem: Så mange rige er der nu i Danmark

19. februar 2013 11:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Er du en af dem: Så mange rige er der nu i Danmark
Penge

Trods krise og lave lønstigninger bugner det med rige i Danmark. Foto: Colourbox.

Selv om mange danskere har oplevet ingen eller små lønstigninger i løbet af krisen, har gruppen af mennesker, der har en årlig indtægt på over en million kroner, vokset sig større end nogensinde. Gruppen er vokset med 15 procent fra 2008 til 2011, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik ifølge Fagbladet 3F.

 

Dermed havde 59.972 danskere i 2011 en indkomst på mere end en million kroner om året, og ifølge lektor Jørgen Stamhus, som forsker i løn på Aalborg Universitet, repræsenterer gruppen især folk på direktionsgangen.

»Ledernes løn er ikke så ramt af krisen som arbejdstagerne. De er lidt uden for nummer i krisetid. Enten skal de rette op på virksomheden, eller også går det godt, og så bliver de belønnet for det, siger Jørgen Stamhus til Fagbladet 3F

Den store stigning af rige skal dels ses i lyset af, at mange faldt ud af gruppen i 2009 som følge af krisen og siden er kommet med i det gode selskab igen. Men samtidig er flere rige kommet til på trods af en relativ lav inflationen på 6,5 procent.

Ifølge Jørgen Stamhus skyldes stigningen i antallet af rige danskere, at topchefernes løn er steget kraftigt under krisen, og at aktierne er begyndt at rette sig op igen.

Lars Olsen, som har skrevet bogen »Det danske klassesamfund«, glæder sig ikke over, at flere danskere er blevet rige, men mener, at udviklingen er farlig for samfundet.

»Det er en alvorlig trussel mod danskernes følelse af retfærdighed, når de ledere, der beder dem holde igen med lønnen, ikke selv holder for,« siger Lars Olsen til Fagbladet 3F.

I 2010 tjente 56.918 over en million kroner, mens tallet lå på 45.928 i 2009 og på 52.125 i 2008. Bortset fra 2009 er tallet steget hvert år siden 2000, hvor der »blot« var 25.637 i gruppen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu