Danmark kan presses til »smart grænsekontrol«

7. marts 2013 16:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmark kan presses til »smart grænsekontrol«
Billede mangler

Amerikanske tilstande er på vej til Danmark og resten af landene i Schengen-samarbejdet, hvis EU-Kommissionens forslag om en ny »smart grænsekontrol«, der fremover skal registrere alle indrejsende fra lande uden for EU, realiseres.

 

Det vurderer seniorforsker Thomas Gammeltoft-Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), der har specialiseret sig i blandt andet grænsekontrol.

»Systemet minder om det, man ser i USA, hvor man er meget striks med, hvem der rejser ind og ud af landet. Man kan i sagens natur dårligt forestille sig, at et så omfattende kontrolsystem ikke kommer til at skabe gener for tilrejsende,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Forslaget indebærer, at forretningsrejsende og andre, som hyppigt rejser ind og ud af EU, på forhånd kan lade sig registrere med personlige oplysninger og fingeraftryk. På den måde kan de hurtigere komme gennem eksempelvis lufthavnenes grænsekontroller.

Samtidig skal de personer, som ikke lader sig registrere på forhånd, gøre det ved indrejse til EU.

Dermed erstattes det nuværende manuelle system, hvor der sættes nationale stempler i de indrejsendes pas. Og med det nye elektroniske system skal der automatisk sendes besked til de nationale myndigheder, når nogen overskrider det tilladte ophold i EU.

Torsdag blev emnet for første gang drøftet i Bruxelles af de europæiske justitsministre, og Danmarks justitsminister, Morten Bødskov (S), støtter ligesom mange af sine kollegaer tiltaget med den begrundelse, at »EU fortsat står over for en konstant udfordring i forhold til at styrke sikkerheden ved de ydre grænser«.

Thomas Gammeltoft-Hansen fra DIIS påpeger, at Danmark ikke har stemmeret på grund af sit retsforbehold og vil være forpligtet til at implementere, hvad end de andre lande bliver enige om, så længe Danmark ønsker at være del af Schengen-samarbejdet.

»Danmark har ikke ret meget at skulle have sagt, og dermed er den bedste politiske strategi nok også bare at lade sig om, at man er entusiastisk, anset om det her opleves som at være i Danmarks interesse eller ej,« siger seniorforskeren.

Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseforskning på Syddansk Universitet, er delvist enig i, at systemet kan bringe amerikanske tilstande med sig.

»Det er en vidtgående teknologisk udvikling. Det er også klart, at man har taget ved lære af USA og Canada. Men det er mindre krigerisk end det amerikanske system – ingen i EU foreslår at sætte hegn op nogen steder,« siger Gerd Battrup og tilføjer:

»Men hvis det kommer til at fungere i alle EUs medlemslande, kan det blive et effektivt værktøj«.

EU-kommissionens såkaldte smarte grænsekontrol vurderes at koste op imod otte milliarder kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu