Danmark kommer til at tjene milliarder på grønlandske råstoffer

2. marts 2013 02:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmark kommer til at tjene milliarder på grønlandske råstoffer
Billede mangler

Danmark kommer til at tjene milliarder på den fordelingsnøgle, som blev aftalt i 2009 og den aftale, der blev indgået i 2010 mellem de to lande, da Grønland hjemtog råstofområdet, skriver Information

 

Indtægterne fra London Mining Groups mine i det vestlige Grønland vil kunne indbringe den danske statskasse en milliard kroner om året i reduceret bloktilskud. Og jernminen er bare et af mange mineprojekter, Danmark kan komme til at tjene på.

Delingen kommer til at ske ved, at det danske bloktilskud til Grønland gradvist reduceres til nul i takt med, at Grønland begynder at tjene på selskabsskatter og royalties.

Det grønlandske selvstyre vurderer den samlede gevinst til mindst 28 milliarder, hvoraf mindst 13 milliarder kroner går til den danske statskasse over en periode på 15 år.

Den grønlandske landsstyreformand Kuupik Kleist mener, at oppositionen i det danske folketing udviser stor uvidenhed om selvstyreloven og råstofområdet.

»Det virker, som om man ikke har sat sig ind i det. Kender man ikke til indtægtsfordelingsnøglen, eller undgår man behændigt at snakke om den?« spørger landsstyreformanden.

Hans partifælle Sara Olsvig er enig.

»Vi sidder tilbage med en følelse af, at de ikke har læst og fulgt med, da vi forhandlede selvstyreloven. Og at de ikke har respekt for det, der står i loven,« siger til Information.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu