ANNONCE

Danmark kræver mere demokrati i EU-pagt

30. januar 2012 13:33 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danmark kræver mere demokrati i EU-pagt
Billede mangler

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ankom meget passende i en rød frakke til EU-topmødet i Bruxelles, hvor EU-landenes topledere mødes.
Samtidig mødes formænd for EU-landenes europaudvalg i København. På det såkaldte COSAC-møde forhandler formændene om at sikre mere demokrati i udformningen af den kommende finanspagt.
Den danske rolle med EU-formandskabet i baghånden bliver at sikre mere demokrati i det europæiske samarbejde.
Det mener Benny Engelbrecht (S), der som næstformand i Folketingets Europaudvalg er med ved forhandlingsbordet.
“Jeg kan fornemme, at der er en god lydhørhed for at sikre en mere demokratisk proces. Det er helt klart, at vi i Danmark ikke kan træffe store beslutninger uden et mandat fra Europaudvalget. Der er nogle parlamenter i Europa, hvor der er knap så meget demokrati,” siger han til Newspaq.
Helle Thorning-Schmidt skal som Danmarks frontfigur forsøge at sikre Danmark mest mulig indflydelse.
“Danmark står i en ganske ideel rolle i forhandlingerne som formandsland. På den ene side er vi neutrale, fordi vi står uden for euroen. Men på den anden side er vi helt afhængige af euroen, så vi har en meget troværdig rolle i forhandlingerne,” mener Benny Engelbrecht.
Finanspagten skal indgås mellem de 17 lande, der er medlem af eurozonen. Pagten skal blandt andet sikre nye og strammere krav til de enkelte landes økonomi, men også gøre det muligt for EU at straffe lande, der ikke har står på husholdningsbudgettet.
Benny Engelbrecht tror, at netop Danmark få rollen som det land, der smører forhandlingerne med olie, så kæden ikke hopper af.
“Der ligger store forventninger på den danske skulder. Det skyldes, at vi er kendt som et formandsland, der er ærligt, åbent og ligefremt. Jeg fornemmer klart i mine en-til-en møder, at der er store forventninger i EU,” siger næstformanden.
Til april udvides COSAC-mødet til også at omfatte politikere, der ikke har topposter i de enkelte landes europaudvalg.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu