Danmark og Indien er på diplomatisk krisekurs

3. februar 2012 20:08 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danmark og Indien er på diplomatisk krisekurs
Billede mangler

Folketinget har aflyst en planlagt studietur til Indien, fordi de diplomatiske relationer til landet er “nedfrosne.”
Sådan er ordlyden i en mail, som Udenrigsministeriet har sendt til Folketingets Europaudvalg, som havde planlagt en tur til Indien i begyndelsen af marts, skriver Jyllands-Posten.
Det fremgår videre af mailen, at det er “ikke muligt” for danske politikere at besøge Indien for tiden.
“Forholdet mellem Indien og Danmark er totalt nedsmeltet for tiden, og tilbagemeldingen var, at det var ikke hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt at tage af sted. Vi ville ikke få noget ud af det,” siger Eva Kjer Hansen (V), formand for Europaudvalget, til Jyllands-Posten.
Årsagen er, at Danmark har nægtet at udlevere danskeren Niels Holck, som de indiske myndigheder opfatter som terrorist. Danskeren er anklaget for våbensmuling og opfattes i Indien som en pendant til Osama bin Laden, har en britisk våbenhandler tidligere forklaret til Østre Landsret.
Den diplomatiske uro omfatter også samtlige journalister fra Danmarks Radio, som er forment adgang til landet, fordi Danmarks Radio i 2010 lavede tv-programmet “Blod, sved og T-shirts,” som fremviste de hårde arbejdsvilkår, mange indere lever under.
Den danske ambassadør i Indien, Freddy Svane, vurderer, at det anstrengte forhold til Indien kan koste Danmark milliarder af kroner i tabte arbejdspladser og tabte eksportindtægter.
Europaudvalget havde håbet, at studierejsen havde kunnet opbløde forholdet mellem de to lande.
“Min tilgang var, at vi fra Folketinget kunne bidrage til at forny relationerne og ligesom tø forholdet op. Men reaktionen var simpelthen, at vi ville ikke få noget ud af det, og det ville ikke kunne gøre en positiv forskel på nuværende tidspunkt,” siger Eva Kjer Hansen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu