ANNONCE

Danmark render med sølvet

16. oktober 2020 18:30 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Ronnie Vexøe Mortensen blev nummer to ved det europæiske Bocuse d'Or i Tallinn. Han er nu kvalificeret til VM.

Danmark render med sølvet
Det danske hold er nu klar til VM i Frankrig næste år, efter at Danmark fredag fik sølvmedaljer ved EM i Estland. (Arkivfoto). Foto: Jeff Pachoud/AFP

Det danske team ved det uofficielle europamesterskab for kokke, Bocuse d’Or, i estiske Tallinn, har fået sølv ved den anerkendte konkurrence.

Og de nordiske lande havde tilsyneladende godt styr på den afrikanske mudderfisk ålemalle og fuglen vagtel, som de skulle tilberede ved konkurrencen.

Norge tog nemlig guldet, mens Sverige fik bronze ved medaljeceremonien fredag.

Resultatet betyder, at Danmark er kvalificeret til det uofficielle verdensmesterskab for kokke. Det afholdes i den franske by Lyon hvert andet år. Senest vandt den danske kok Kenneth Toft-Hansen i 2019.

Det danske team består i år af Geranium-kokken Ronni Vexøe Mortensen og hans assistent Sebastian Holberg Svendsgaard.

Stolt kok

Selv om Ronni Vexøe Mortensen var en smule skuffet, lige da dommerne overrakte dem sølvmedaljen, så er han stolt af præstationen.

– Vi er superstolte over andenpladsen. Vi var skuffede i situationen, men nu er vi bare glade og tilfredse. På maden var vi de bedste, men vi tabte på køkkentingene.

– Vi kunne se på pointene, at vi var rigtig gode med smagene og retterne, men på køkkentingene var vi lige i den lave ende. Det kan være et rodet køkken eller noget, der bliver tabt på gulvet, siger Ronni Vexøe Mortensen.

Næste år skal han dyste med de bedste i Lyon, og her er målet igen at vinde, fortæller han.

– Vi går efter at vinde, lige meget hvad vi stiller op i.

Det var torsdag, at Danmark lavede sine to retter, som skulle bestå af ålemalle og vagtel.

Ronni Vexøe Mortensen og Sebastian Holberg Svendsgaard valgte at servere den med jomfruhummer i midten og en fars, der var vendt op med pocheret østers og ramsløgskapers og estragon.

Ovenpå den lagde danskerne en fars lavet af resterne af ålemallen med en flydende midte med hjertemuslinger, blomkålsstok og letbagte svampe.

Garnituren dertil skulle være vegetarisk. Ronni Vexøe Mortensen forsøgte derfor at lave en hyldest til planteriget med en masse forskellige grøntsager.

Hønsefuglen vagtel skulle serveres i syv dele på tallerknen. Blandt andet lavede det danske team vagtel-lår med fyld af brunet løgpuré og kartoffelgarniture med et vagtelæg.

Brancheforening jubler

Hos brancheorganisationen Horesta er man også glad for den danske præstation.

I en pressemeddelelse skriver foreningen, at en sådan præstation har stor branding-værdi for Danmark og turismen

Horestas formand Jens Zimmer Christensen mener, at konkurrencen har været afgørende for, at Danmark nu bliver anset blandt den absolutte gastronomiske elite.

– Ronni Mortensen leverer en fantastisk præstation. Den er medvirkende til, at Danmark forbliver på lystavlen hos foodies og gastroturister fra hele verden. Men det kræver ildsjæle, dedikation og hårdt arbejde at komme hertil. Og det er bestemt ikke gratis, når verdens dygtigste konkurrerer på kokkekunst. Derfor er man fra politisk side nødt til at sikre, at vi også i fremtiden har et setup omkring vores dygtigste kokke, der gør det muligt for dem at levere på den største scene. Og at vi har infrastrukturen på plads til den næste generation af unge, talentfulde madhåndværkere, siger Jens Zimmer Christensen.

I 2019 kunne Kenneth Toft-Hansen løfte Bocuse d’Or-statuetten og lade sig hylde som verdensmester, og Ronni Mortensen vil gøre ham kunsten efter. Han har nu kvalificeret sig til den interkontinentale finale i Lyon, som finder sted den 1. og 2. juni 2021.

Danmark har en lang række imponerende resultater i bagagen fra turneringen. Blandt andet har Ronni Mortensens coach fra den trestjernede Michelin-restaurant Geranium Rasmus Kofoed vundet både bronze, sølv og guld ved den prestigefyldte kokkekonkurrence.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu