ANNONCE

Danmark runder corona-milepæl

7. april 2020 17:51 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Så er de seneste smitte-tal kommet, og Danmark har nu nået en milepæl.

Mere end 5000 personer i Danmark er nu blevet testet positive for coronavirus. Tallet er tirsdag eftermiddag på 5071 personer, hvilket er en stigning på 424 i mandagens opgørelse. Det oplyser Statens Serum Institut.

Der formodes at være store mørketal, da ikke alle med symptomer bliver testet. Langt flere bliver dog testet end i begyndelsen af epidemien, som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet.

Tester flere

Siden februar er antallet af smittede øget dag for dag. Myndighederne har undervejs skiftet strategi i forhold til test. I starten testede man alle med symptomer. Det var især folk, der havde pådraget sig smitte under rejser til netop Norditalien og Østrig.

Men 11. marts skiftede sundhedsmyndighederne strategi, så det kun var personer med svære symptomer, som blev testet. I sidste uge blev kriterierne derfor ændret, og Danmark tester nu langt flere.

Det første mål er, at der skal testes 5000 hver dag. Det blev nået torsdag i sidste uge. Sundhedsstyrelsen har sat som ambition at nå op på 10.000 daglige test i denne uge og 15.000 test i ugen efter påske.

Søndag blev der dog kun foretaget 2272 test for coronavirus i Danmark fordelt på landets fem regioner. Dermed nåede regionerne heller ikke søndag op på Sundhedsstyrelsens ønskede 5000 coronatest hver dag i uge 14. Det samme var tilfældet lørdag, hvor 3258 blev testet for coronavirus.

Antallet er et udtryk for gennemførte test og ikke for regionernes testkapacitet. Det er altså muligt for regionerne at teste flere. Danske Regioner antager, at antallet af testede lørdag og søndag skyldes, at der er færre henvisninger over weekenden.

Flere er raske

Samtidig viser tallene tirsdag, at 1491 personer efter et forløb med coronavirus har overstået deres infektion. Det bliver man automatisk, hvis man to uger efter at være testet positiv ikke er indlagt på et hospital eller er død. De to uger betyder, at der er nogen forsinkelse i dette tal.

Mens antallet af smittede fortsætter med at vokse, har antallet af patienter på de danske sygehuse været faldende de seneste seks dage. Tirsdag er tallet nede på 472. Det er 31 færre end mandag. Foreløbigt toppede antallet af indlagte 1. april med 535 personer på landets sygehuse.

Også antallet af indlagte på intensive afdelinger bliver ved med at falde. Ud af de 472 indlagte er 127 tirsdag på en intensiv afdeling. Det er 12 færre end mandag. Det er især antallet af indlæggelser, som sundhedsmyndighederne følger tæt, da man vil forhindre et kollaps i sundhedsvæsenet.

Dødstal stiger

Til gengæld har der været en stigning i antallet af registrerede dødsfald. Det er tirsdag på 203, hvilket er 16 flere end mandag. Da mange af personerne i forvejen har haft andre alvorlige sygdomme, kan det ikke med sikkerhed siges, om coronavirusset har været dødsårsagen.

Langt størstedelen af de døde havde inden for de sidste fem år været indlagt med en alvorlig sygdom som diabetes, kræft, kronisk lungesygdom, hjerte-kar-sygdom eller blodsygdom. Der er en klar overvægt af mænd blandt de døde – og blandt de smittede.

Genåbning øger smitte

Når dele af Danmark åbner efter påske, vurderes smittetrykket at stige til 1,23 fra 1,00. Det vurderer Statens Serum Institut i rapport, der er offentliggjort tirsdag.

Det vil føre til en stigning i antallet af indlagte på intensivafdelinger, som vil stige til 264 og 649 almindelige sengepladser. Den maksimal belastning ventes at være fra starten til midten af maj.

Hvis ikke danskerne overholder råd om social afstand, kan smittetrykket stige til 1,72. Det vil skabe behov for 767 intensivpladser og 1893 almindelige pladser.

– Vi har handlet tidligt, og vi har ramt den grønne kurve, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Hvor der er en sygeseng og en respirator til alle, der har brug for det. Det bliver kun ved, hvis vi holder fast og holder afstand. Hvis tallene udvikler sig i en forkert retning, så kommer vi ikke til at genåbne efter påske, sagde statsminister Mette Frederiksen mandag aften.

Fakta

Fra kinesisk marked til global pandemi

Det smitsomme coronavirus har på få måneder udviklet sig fra et ukendt virus på et kinesisk marked til en global pandemi, der har forandret verden, som vi kender den.

Her kan du få et overblik virussets vej til Danmark, hvor det hidtil har kostet 187 mennesker livet og lukket ned for store dele af samfundet.

* Det nye virus bliver opdaget i december 2019 på et marked i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen.

* 7. januar slår Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fast, at virusset er et nyt coronavirus.

* 11. januar bekræftes det første dødsfald som følge af coronavirus i Wuhan.

* 13. januar bliver det første tilfælde af coronavirus uden for Kina bekræftet i Thailand.

* I de følgende dage bekræftes de første smittede i USA, Nepal, Frankrig, Australien, Malaysia, Singapore, Vietnam og Taiwan.

* 23. januar lukker Wuhan, der er virussets epicenter, ned. Flere lande, herunder Danmark, begynder herefter at evakuere statsborgere fra byen.

* 30. januar erklærer WHO udbruddet for en international sundhedskrise.

* 31. januar er flere end 5000 bekræftet smittet i Hubei-provinsen, og over 200 er døde som følge af coronavirus.

* 5. februar bliver krydstogtskibet “Diamond Princess” sat i karantæne ud for Japan. 218 passagerer ender med at blive smittet om bord, hvilket på daværende tidspunkt er det højeste antal uden for Kina.

* 7. februar dør en kinesisk læge, som havde forsøgt at slå alarm om udbruddet af coronavirus i Wuhan, men blev mødt med en reprimande af politiet.

* 14. februar dør en kinesisk turist i Frankrig. Det er det første dødsfald som følge af coronavirus i Europa.

* 27. februar bliver den første dansker testet positiv for coronavirus i Danmark. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.

* Samme dag er der for første gang flere nye bekræftede smittetilfælde uden for Kinas grænser end indenfor.

* 3. marts indfører de danske myndigheder krav om, at alle danskere, der har været i områder med høj risiko såsom Norditalien, Iran og Kina, skal isolere sig selv i to uger.

* 6. marts holder statsminister Mette Frederiksen (S) sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses – og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

* 10. marts beder Mette Frederiksen alle om at holde sig fra offentlig transport i myldretiden.

* 11. marts erklærer WHO, at virusudbruddet er en pandemi.

* Samme dag bebuder Mette Frederiksen, at skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Og forsamlinger på flere end 100 personer forbydes.

* 12. marts er mindst 100 danskere blevet smittet på dansk grund. Kun de mest syge bliver nu testet for coronavirus. Og en ny hastelov vedtages, som giver regeringen hidtil usete beføjelser for at bremse smittespredning.

* 13. marts fraråder myndighederne alle ikke-nødvendige rejser ud af landet. Samtidig lukker landets grænser.

* 14. marts dør den første dansker, som er smittet med coronavirus.

* 16. marts overstiger det samlede antal smittede med coronavirus uden for Kina antallet af personer, der officielt er bekræftet smittet i Kina. Uden for Kina er 88.000 nu smittet mod 80.000 smittede i Kina.

* 17. marts forbyder statsministeren forsamlinger på over ti personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket. Dronningen holder samme aften tale til nationen om coronakrisen.

* 30. marts varsler Mette Frederiksen, at Danmark kan være på vej mod en gradvis og kontrolleret genåbning efter påske, hvis befolkningen fortsætter med at udvise fornuftig adfærd.

* 31. marts vedtager Folketinget en hastelov, som giver regeringen mulighed for på et senere tidspunkt at forbyde forsamlinger på mere end to personer.

* Fra 1. april ændrer sundhedsmyndighederne retningslinjer i forhold til test, hvorfor personer med også milde personer nu også kan testes efter henvisning fra egen læge.

* 2. april overstiger antallet af smittede på verdensplan en million, hvormed tallet er blevet fordoblet på en uge. Globalt har flere end 50.000 mennesker mistet livet.

* 5. april er i alt 179 personer døde med coronavirus i Danmark, mens 504 er indlagt. I alt er 4368 bekræftet smittet med virusset.

* 6. april er 4681 personer bekræftet smittet med virusset, men der menes at være et større mørketal.

Kilder: Ritzau, The New York Times, Videnskab.dk, Politiken, Reuters, AFP.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu