ANNONCE

Danmark runder milepæl med nye smittetal

16. oktober 2020 14:12 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det har fredag resulteret i 418 antal nye bekræftede smittetilfælde.

Danmark runder milepæl med nye smittetal
Nu er 110 indlagt med Covid-19-komplikationer. Foto: Scanpix

Mellem fredag og torsdag har Statens Serum Institut (SSI) foretaget tests på så mange Covid-19-podninger, at Danmark nu har rundet en ret markant test-milepæl i sin teststrategi. Der er nu officielt gennemført mere end 4.500.000 prøver.

De er blevet udført på tests fra i alt 2.640.504 personer. Grunden til, at tallene afviger markant, er, at nogle – blandt andet hospitalsindlagte – testes mere end én gang. Det er også forklaringen på, at der det seneste døgn er udført 34.831 prøver af test fra 10.851 personer.

Fredag offentliggøres det, at de tests har resulteret i 418 nye tilfælde, hvor det er blevet påvist, at der er forekomst af Covid-19 i svælget. I alt er 34.441 danskere blevet testet positiv for sygdommen, der officielt kom til Danmark 27. februar, da en TV2-journalist blev bekræftet smittet.

Et stort anlagt testprogram – “Vi tester Danmark” – har dog via antistoftest stillet spørgsmål ved antallet af smittetilfælde, der ikke bliver opdaget. Ifølge beregninger ud fra de, dog statistisk usikre, tal viser, at mellem 90.000 og 130.000 danskere reelt var eller havde været smittet i midten af august. Noget højere end det officielle tal – selv det nuværende.

De alvorligt syge

Der er fortsat langt flest unge mennesker, der i øjeblikket bliver testet positiv for coronavirus. Det står i skarp kontrast til foråret, hvor især de 40 til 59-årige blev smittet. De seneste syv dage er 982 unge mellem 10 og 29 bekræftet smittet med Covid-19.

For de 40 til 59-årige er tallet 836. De, der generelt set bliver mest syge ved infektion, er dog stadig de ældste. De både dør og bliver indlagt i markant højere grad end de midaldrende og de unge. Det skyldes ifølge eksperter et generelt svagere helbred og ofte såkaldt komorbiditet.

Det dækker over underliggende kroniske sygdomme. Omkring 83 af alle danske dødsfald kan forbindes til komorbiditet. Det yngste coronarelaterede dødsfald, der er registreret i Danmark, findes hos en mand i alderen 30 til 39. Han har ifølge SSI ikke haft underliggende sygdom.

Det seneste døgn er ingen danskere døde indenfor 30 dage efter, de har fået et positivt coronavirus-testsvar.

Unge indlægges

På hospitalerne er de også begyndt at se flere indlæggelser blandt unge. I USA blev en 25-årig mand endda bekræftet smittet for anden gang, og hvor han var sluppet symptomfri første gang, blev han alvorligt syg anden gang.

Hos epidemiolog og afdelingslæge Christian Wejse fra Aarhus Universitetshospital ser man generelt flere yngre coronapatienter, fortalte han for få dage siden til Ritzau.

– Den gennemsnitlige indlæggelsestid er nu væsentligt kortere. Det tager vi som udtryk for, at vi har flere, der er yngre og i øvrigt ikke fejler en hel masse ud over Covid-19, sagde han.

Hver tirsdag opdaterer og offentliggør SSI mere dybdegående datasæt med nøgletal om udviklingen af Covid-19 i Danmark. Af de seneste tal fremgår det, at 399 danskere under 40 år på et tidspunkt har været indlagt med Covid-19-komplikationer. Tallet er givetvis højere i dag.

Mellem torsdag og fredag er der sket følgende ændring i indlæggelser: 110 er indlagt, de 16 ligger på intensiv, og af dem får 11 hjælp til at trække vejret med en respirator. Der er 20 nye indlæggelser, og hvis man regner udskrevne med, giver det en total stigning på seks indlagte.

Her er smitten værst

Struer Kommune har efter et stort udbrud på Thyholm ligget solidt i toppen af, hvor smittespredningen i Danmark har været mest markant. Det har stået på det meste af ugen, og det er stadig tilfældet fredag med en incidens – antal smittede per 100.000 indbyggere over syv dage – på 253.

Jammerbugt med 214 smittede ligger fortsat nummer to, mens Faxe har overhalet Billund på tredjepladsen. I Faxe Kommune er der det seneste døgn fundet 14 smittetilfælde, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

I netop Faxe er der tale om et lokalt udbrud blandt en gruppe af udenlandske håndværkere. Det er her, de 14 tilfælde er blevet fundet, og det bringer det samlede antal smittede håndværkere op på 50. Dermed har Faxe nu en incidens på 173.

“De smittede er nu sat i karantæne, mens de ikke-smittede er sendt i isolation på andre lokationer”, skriver politiet. Myndighederne i Faxe mener i øvrigt ikke, smitten har spredt sig ud i det generelle samfund i kommunen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu