ANNONCE

Danmark runder tragisk milepæl

24. oktober 2020 14:35 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det seneste døgn er der registreret 789 nye tilfælde af Covid-19-infektion hos danskere.

Danmark runder tragisk milepæl
Coronavirus er stadig iblandt os og spredes. Foto: Scanpix

Danmark har nu rundet tragisk coronavirus-milepæl. Der har længe været optræk til det, og med yderligere tre coronarelaterede dødsfald det seneste døgn er nu 700 personer døde efter positiv coronavirus-testresultat. Det fremgår af de nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) offentliggjort lørdag.

Sammenholdt med antallet af samlede bekræftede smittetilfælde, der lørdag er 39.411, svarer det til, at 1,8 procent af de smittede i Danmark dør med coronavirus. Det er stadig i overvejende grad blandt landets ældre, at der sker dødsfald.

120 er for nuværende indlagt på et af landets Covid-19-afsnit med corona-smitte, og af dem er de 17 indlagt på en intensiv afdeling. 14 er så syge, at de får hjælp til at trække vejret med en respirator, fremgår det. Det seneste døgn er 24 nye blevet indlagt.

Antallet af indlagte er fem personer lavere end det var tilfældet fredag.

Døde

Her til lands hedder det sig officielt, at man dør med coronavirus og ikke af coronavirus. Det har i høj grad været på grund af SSIs oplysninger om, at omkring 83 procent af de danske tilfælde har været forbundet med såkaldt komorbiditet.

Altså har de døde lidt af en eller flere underliggende og kroniske sygdomme. Derfor har det været svært at fastslå Covid-19 som dødsårsag. For nylig såede faglig direktør i SSI Kåre Mølbak dog tvivl om det grundlag.

På et pressemøde sagde han nemlig, at myndighederne er blevet klogere efter at have nærstuderet dødsattester og årsager. Dermed beskrives det nu, at langt størstedelen faktisk har haft Covid-19 som altovervejende dødsårsag.

– I øjeblikket er 697 registreret døde (fredag, red.). Vi har lavet et review af dødsattesterne på en stor stikprøve af de her patienter. Her er det over 95 procent, der er døde af en diagnose, der er forenelig med corona. Dermed er langt størstedelen af personerne formentlig døde af corona, sagde Mølbak.

Den yngste, der er død med coronavirus i kroppen herhjemme, er en mand mellem 30 og 39 år.

Nye smittede

Fredag slog Danmark rekord i nye antal smittede. Her var der fundet hele 859 nye bekræftede tilfælde. Det er det højeste, der er registreret herhjemme siden foråret, hvor epidemiens bølge 1 ramte. Nu er det officielt erklæret, at vi befinder os i bølge 2.

Her kan det seneste døgn bidrage med 789 nye tilfælde af smitte. De er fundet blandt 14.529 testede personer. Fredagens rekord kan dog ikke sammenholdes med smittetallene for foråret, fordi Danmark testede markant færre personer for Covid-19.

I en rapport skriver SSI, at smitten trods alt ifølge beregningsmetoder var mere udbredt i foråret endnu. Tilfældene blev blot ikke fundet. Ifølge rapporten ville antallet af daglige smittetilfælde i starten af april have været 2000 til 3000, hvis testkapaciteten havde været den samme som i dag.

Andelen af unge mennesker, der bliver smittet, er stadig katastrofisk høj. På et pressemøde i Aarhus Kommune lørdag kom det frem, at 70 procent af de 260 smittetilfælde, der blev fundet torsdag og fredag i Aarhus var blandt unge under 30 år.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede på grund af den udbredte smitte fredag skærpede restriktioner fra på mandag, når blandt andet forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til 10. Fra på torsdag skal man desuden bære mundbind på offentlige steder.

Fakta

Nye corona-restriktioner 26.10.2020

Der skal bæres mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder, og forsamlingsforbuddet bliver sænket fra mandag for at stoppe spredning af coronavirus i Danmark.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften.

Her er et overblik over restriktionerne:

* Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til ti personer i hele landet. Det gælder fra mandag i foreløbig fire uger.

* Forsamlingsforbuddet ved udendørs begravelser og bisættelser sænkes fra 200 til 50 personer.

* Til arrangementer, hvor man sidder ned, er det fortsat tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer som kampe i Superligaen i fodbold.

* Der indføres forbud mod at sælge alkohol i detailhandlen og kiosker efter klokken 22.

* Der indføres krav om brug af mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder fra 29. oktober frem til 2. januar. Det gælder blandt andet i supermarkeder, ungdomsuddannelser og sundhedsvæsnet.

* Kravet om mundbind eller visir i den offentlige transport forlænges til 2. januar.

* Restauranter, barer og caféer skal fortsat lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.

* Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café frem til 2. januar. Det gælder både gæster og ansatte.

* Der er forbud mod at indtage alkohol i busser – herunder partybusser.

* Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem. Syv kommuner i Nord- og Vestjylland har indført besøgsforbud på alle plejehjem.

* Både private og offentlige arbejdspladser opfordres fortsat til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra i det omfang, det er “muligt og hensigtsmæssigt”.

* Anbefaling om maksimum ti personer i private hjem.

* Anbefaling om tæt, social kontakt med maksimum ti forskellige personer – ud over husstanden, arbejdspladsen og fritidsaktiviteter.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu