ANNONCE

Danmark sender somaliere retur til Italien

12. august 2012 11:39 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danmark sender somaliere retur til Italien
Billede mangler

I hele 2012 har der været en lind strøm af somaliere, som har taget flyveren fra Italien til Danmark, selvom deres asylsag egentlig skulle behandles i Italien.
De har indtil videre fået lov til at blive, men den praksis er nu slut. Ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) er Danmark begyndt at sende somalierne retur til støvlelandet. Det siger ministeren i et interview med Jyllands-Posten.
– Vi sender et signal om, at de (somalierne, red.) godt kan spare pengene på en flybillet til Danmark. Vi følger bare reglerne, men har måttet bruge tid på at analysere de sager, der er rejst ved domstolen, siger han.
Danmark kan sende visse asylansøgere tilbage til Italien på baggrund af den såkaldte Dublin-konvention, som siger, at det EU-land, hvortil asylansøgeren først kommer, skal behandle sagen.
Men efter at Justitsministeriet i januar og senest i maj modtog underretninger om to konkrete sager, der er rejst ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, har returrejserne været sat i bero.
I den periode har mange asylansøgere ifølge Jyllands-Posten valgt at rejse til Danmark, fordi rygtet om, at man ikke blev sendt tilbage, spredte sig.
Den praksis er nu ændret, justitsministeren vil dog ikke sætte tal på, hvor mange somaliere, der kan sendes retur. Men fra 5. juli til nu er 13 personer sendt tilbage.
Debatten om Danmarks håndtering af asylansøgere er intensiveret på det seneste, efter at presset på landets asylcentre hen over sommeren er blevet så stort, at flygtningene nu må indkvarteres andre steder – blandt andet i Odense-bydelen Vollsmose.
De skarpeste kritikere fra Dansk Folkeparti er langt fra imponeret over justitsministerens udmelding.
– Regeringen har formentlig behov for at vise handlekraft på området, men jeg vil understrege, at der fortsat er massive problemer på asylområdet, siger Martin Henriksen, integrationsordfører for Dansk Folkeparti, til Jyllands-Posten.
Konkret har 553 somaliere søgt om asyl i Danmark i løbet af 2012. Langt fra alle kommer fra Italien.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu