Danmark vil beskære eurokraterne

4. februar 2013 23:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmark vil beskære eurokraterne
Billede mangler

Udsigten til at EUs stats- og regeringschefer vil føre sparekniven dybt ind blandt de omkring 55.000 EU-ansatte ved at skære kraftigt ned på de administrative omkostninger får tirsdag synlige konsekvenser i rådsbygningen, hvor EU-topmødet skal afholdes på torsdag og fredag: De ansatte er i strejke, og derfor vil alle almindelige aktiviteter være lukket helt ned. Kun 250 af ministerrådets 3.000 ansatte vil møde op. Det skriver Berlingske.

 

– Og det er faktisk for at vise os fra den gode side, siger Bernd Loescher, vicegeneralsekretær i Union Syndicale, den største fagforening for EU-ansatte, som har 10.000 medlemmer i Bruxelles.

En stor konference om fremtiden for Mali efter krigen med deltagere fra flere end 40 lande afholdes i rådsbygningen tirsdag. Og den har de ansatte accepteret at lægge personale til. Alle andre strejker.

De EU-ansatte skal ikke regne med hjælp fra dansk side, for Danmark støtter fuldt op om det britiske krav om kraftig reduktion af administrationsudgifterne.

– Der er brug for at spænde livremmen ind. Vi ser gerne, at man sparer mere på administrationen ligesom man gør det i medlemslandene, siger Europaminister Nicolai Wammen (S).

Mandag var han til møde med sine kolleger i Bruxelles som en sidste forberedelse til budgettopmødet, hvor en EU-rabat på 1,1 milliarder kroner er hovedkravet.

Hidtil har forhandlingslederen Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd, undladt at røre ved administrationsomkostningerne, og dermed har han hidtil undgået strejker. Men på torsdag ventes han at tage sparekniven frem for at sænke det samlede budget med 20-30 milliarder euro til lidt under 1.000 milliarder euro. Og så bliver det også administrationens tur, for ellers vil budgetkabalen ikke gå op – hverken på tal eller symbolik.

I øjeblikket koster det 57 milliarder euro at administrere det nuværende syvårsbudget på lidt mere end 1.000 milliarder euro. I det forslag, der skal forhandles på torsdag og fredag er administration sat til 63 milliarder euro, og dét beløb ventes beskåret. Storbritannien har tidligere nævnt muligheden for at skære med helt op til otte milliarder euro.

– Så kan man lige så godt lukke eksempelvis Europa Parlamentet. Nedskæringer i den størrelsesorden kan ikke lade sig gøre, siger Bernd Loescher.

Mens de ansatte frygter Danmark og Storbritannien, er der bred politisk lettelse over, at premierminister David Cameron har lagt stor vægt på netop beskæringer i administrationen. Tidligere har han nemlig krævet beskæringer af det samlede budget så store, at det ifølge flere kilder ville føre til et sammenbrud.

Op til topmødet er der udbrudt talkrig mellem fagforeningerne og flere medlemslande. Tysk og Hollandsk presse bragte i weekenden historier om, at »flere tusinde EU-ansatte« tjener mere end regeringscheferne i Holland og Tyskland. Oplysningerne i Holland stammede fra et brev fra udenrigsminister Frans Timmermans til hollandske parlamentarikere. Den tyske regering bekræftede lignende oplysninger over for aviserne Die Welt og Frankfurter Algemeine Zeitung.

Ifølge Bernd Loescher fra Union Syndicale er oplysningerne »hen i vejret«.

– Det er korrekt, at der er generaldirektører, der tjener så meget. Men de er få. Og der er slet ikke tale om 4.000 personer, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu