Danmark vinder sølv i kokkenes standarddans

30. januar 2013 22:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmark vinder sølv i kokkenes standarddans
Billede mangler

Det var en smule overraskende, at Danmark endte med at overhale både Norge og Sverige i det uofficielle VM for kokke i Lyon, især fordi at den danske repræsentant, Jeppe Foldager, kom ind fra højre med en kvalificering til konkurrencen i sidste øjeblik. Berlingskes madanmelder, Søren Franck, er imponeret over Jeppe Foldagers evne til at holde hovedet koldt under pres.

 

– Det er utroligt vigtigt, at have is i maven i den her konkurrence. En enkelt grad og få sekunder kan ødelægge det hele. Der er mange bolde i luften på én gang, og der gælder det om ikke at gå i panik. Men Jeppe Foldager er iskold. Han er ekstremt rolig og har en fantastisk psyke. Det har helt sikkert hjulpet ham, siger Søren Franck.

Han beskriver Bocuse d’Or som kokkenes konkurrence i standarddans. I modsætning til verdensranglisten, som opgøres hvert år, handler det ikke her om det moderne, det avantgarde og om at udvide gastronomien, men derimod om at fremvise de klassiske discipliner inden for madlavning. Man skuer tilbage og serverer på fade.

På den måde er konkurrencen meget lukket om sig selv og har ikke nødvendigvis den store indflydelse, vurderer Søren Franck. Ikke desto mindre er det en hyldest til faget og til nationalfølelsen, mener han. Og det er ikke første gang, at det er Danmark forundt at vinde.

For to år siden vandt danskeren Rasmus Kofoed, som Søren Franck beskriver som en mere dreven konkurrence-kok. At Jeppe Foldager træder ind på scenen og klarer sig så flot, er imponerende, mener anmelderen, som også har smagt hans mad på Søllerød Kro, hvor Jeppe Foldager til daglig er souschef.

Franck fremhæver, at Jeppe Kofoed fik vist sine forskellige talenter; at han både kan teknik og lave ting, der smager godt, men også at han havde modet til at vise sig selv frem og vise, hvor han kommer fra.

Derudover kan det også have betydning, at Danmark efterhånden sidder tungt på det gastronomiske verdenskort. På den ene side af bordet er dommere og andre kendere pludselig mere opmærksomme på Danmark, på den anden side er der opsparet et større know-how i hele staben bag kokkene.

– Der er et helt akademi omkring kokken, som kan give råd og lede ham på vej. Det betyder meget, at der er en historik og erfaring, siger Søren Franck.

Alligevel kan alt gå galt, og derfor er det en utrolig præstation, at Jeppe Foldager klarede de 5,5 timers madlavning i træk så godt.

Han vandt med retten pocheret pighvar og hummer med det nationale element kartoffel, hummer, blomkål, rugbrød og kaviar, samt en hovedret bestående af oksemørbrad med morkel, oksesky med syltet sandløg, marv og persille.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu