ANNONCE

Danmarks drikkevand havde pesticid-hårdt år

3. januar 2019 19:50 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Antallet af vandforsyningsboringer, der blev sat ud af drift i 2017, var højere end i 2016. Pesticider var den primære årsag til stigningen.

Danmarks drikkevand havde pesticid-hårdt år
Det er tidligere kommet frem, at vandværker overvejer at rense drikkevand, før det kommer ud til forbrugerne.

Ved udgangen af 2017 var 116 danske vandforsyningsboringer ude af drift. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Tallet er en stigning set i forhold til 2016, hvor 108 vandforsyningsboringer var ude af drift ved udgangen af året.

Der er forskellige årsager til, at vandforsyningsboringer bliver taget ud af drift i Danmark. Én af dem er planlagt, hvilket blandt andet dækker over, at en boring er blevet overflødig. En anden er, at en vandværk er blevet nedlagt, og 46 boringer blev i 2017 lukket af såkaldt “planlægningsmæssige årsager,” en stigning målt mod 37 tilfælde i 2016.

Den største stigning i lukninger fra 2016 til 2017 var dog ikke de planlagte. Det var fund af pesticider.

“26 boringer var ude af drift på grund af pesticider. Denne kategori tegner sig for den største stigning i forhold til 2016,” skriver Miljøstyrelsen.

Nedadgående kvalitetsniveau

Det er uvist, præcist hvilke pesticider det er, der har været årsag til de forskellige lukninger af vandforsyningsboringer. Newsbreak.dk har tidligere fortalt, at nedsivning af pesticider har fået vandværker til at rense drikkevand, før det bliver sendt ud til forbrugerne.

Charles Nielsen, direktør for Trefor Vand, fortalte i foråret 2018 Politiken, at kvaliteten af landets grundvandsressource var for nedadgående.

– Vi kommer givetvis til at finde flere og flere stoffer i det, efterhånden som vi bliver dygtigere til at måle. Så vi kan komme i en situation nogle steder, hvor det bliver nødvendigt at rense vandet, sagde han til Politiken.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu