Derfor skal vi passe godt på vores grundvand

21. februar 2020 08:46 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Danmarks grundvand er en national stolthed, vi skal passe godt på. Hvis ellers vi er glade for vand fra hanen.

Du ved muligvis, at Danmarks grundvand er noget, vi skal være særligt stolte af. Du har måske også hørt, at det ikke nødvendigvis er noget, vi kan blive ved med at være.

Ifølge landets miljøminister er det danske drikkevand slet og ret under pres, men det betyder ikke, at Danmarks grundvand ud af det blå er blevet udrikkeligt.

Til gengæld betyder det, at man fra flere sider holder mere og mere øje med grundvandet for at sikre sig, at vi også i fremtiden med ro i sindet kan drikke vand direkte fra vandhanen.

Hvad er grundvand?

Grundvand er det vand, der ligger under jordoverfladen. Danmarks grundvand udmærker sig generelt ved at være meget rent og meget drikkeligt. Kort sagt kommer grundvandet fra den regn, der falder ned over jorden, og som siver ned i undergrunden og bliver en del af det eksisterende grundvand.

Vandet kan efterfølgende hentes op igen, rent og drikkeligt, og fordeles til vandhaner over hele Danmark. Da mennesker ikke har det så godt med saltvand, er det vigtigt, at der kun bliver hentet fersk vand op til os. Derfor henter man Danmarks grundvand fra 20-100 meters dybde.

Er Danmarks grundvand noget særligt?

Hvor Danmarks grundvand groft sagt kan drikkes direkte fra magasinerne nede i jorden, forholder det sig anderledes andre steder i verden. I andre lande smager vand fra vandhanen ikke nødvendigvis som det i Danmark, fordi man her eksempelvis har kloreret vand i hanerne. Danmarks grundvand er på den måde noget ganske særligt.

Hvad er det, man har fundet i vores grundvand?

Det er ikke sikkert, at Danmarks grundvand forbliver den særlige smagsoplevelse, det er i dag. Den 20. februar 2020 fortalte Miljø- og Fødevareministeriet, at der i vandprøver fra flere steder i landet var fundet spor af ulovlige sprøjtemidler såvel som fra et enkelt hormonforstyrrende stof.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

Det betyder ikke, at landets grundvand med et fingerknips er blevet udrikkeligt. Men ifølge landets miljøminister, Lea Wermelin, er drikkevandet flere steder i Danmark under pres. Miljøministeriet varslede den 20. februar mere fokus på Danmarks grundvand og mere kontrol med det, der absolut ikke må komme i nærheden af det.

Kilder: Den Store Danske.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu