Danmarks Indsamling er en lukket klub for giganter

8. februar 2013 04:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danmarks Indsamling er en lukket klub for giganter
Billede mangler

Den store Danmarks Indsamling, der fredag aften vises på DR, skal endnu engang samle penge ind til nødlidende i Afrika, og der er mange millioner til de 12 organisationer, der får lov til at være med.

 

Men uden for står flere mindre organisationer og klager over, at de ikke er med, skriver Altinget.dk.

»Det skævvrider den danske nødhjælp, at det er de samme store organisationer, der får lov til at deltage år efter år. Derudover lever størstedelen af verdens fattige slet ikke i Afrika, men i asiatiske lande som Nordkorea og Tadjikistan. Derfor giver det ikke mening, at pengene går til Afrika hvert år,« siger generalsekretær i Mission Øst Kim Hartzner til netavisen.

Mission Øst arbejder ikke i Afrika og er derfor udelukket fra at deltage i indsamlingen, der har indbragt omkring 100 millioner kroner til de 12 deltagende organisationer i løbet af de seneste år.

Den katolske hjælpeorganisation Caritas er også utilfredse med måden deltagerne bliver udvalgt på.

»Indsamlingen drives af en »lukket klub«, hvor relevans i forhold til indsamlingstema ikke er bestemmende for deltagelse, men hvor det først og fremmest handler om økonomisk størrelse. Det skævvrider om noget indsamlingsmarkedet blandt NGO’erne,« siger Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas.

De deltagende organisationer er siden 2010 blevet udvalgt efter faste offentlige kriterier. Et af dem er at de skal være aktive i Afrika. Ud af de egnede organisationer vælges så de 12 med den største omsætning som for eksempel Røde Kors og Unicef.

Line Grove Hermansen er talsmand for Danmarks Indsamlingen og kommunikationschef i SOS Børnebyerne. Hun afviser, at indsamlingen er en lukket klub.

»Nej, det er det ikke. For kriterierne for at være med er objektive. Organisationerne skal være kendte og have en folkelig forankring og støtte. Derudover skal de være aktive i Afrika. Så man kan sagtens forestille sig, at der vil blive skiftet ud i organisationerne fra år til år.”

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu