Danmarks mest solgte frugt er truet af svampesygdom

23. juli 2018 16:10 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

En svampesygdom kan give alvorlige problemer for verdens bananproduktion.

Danmarks mest solgte frugt er truet af svampesygdom
Den type banan, som vi er vant til i supermarkederne, kan blive udryddet af en svampesygdom. Foto: Scanpix

Er du vild med bananer, så er du ikke alene. Ifølge Coop er bananen nemlig med 320 milllioner styk om året den mest solgte frugt i landet, skriver DR. Men verdens bananproduktion står over for en alvorlig trussel, som kan udrydde bananen, som vi kender den.

Det fortæller professor på Institut for Agroøkologi, Entomologi og Plantepatologi på Aarhus Universitet Mogens Hovmøller til DR.

Der er nemlig en svampesygdom, som truer banansorten Cavendish. Det lyder måske ikke umiddelbart som et stort problem, men det er det, fordi 99 procent af de bananer, der bliver dyrket til fødevarer, er af netop denne sort.

Det er ifølge Mogens Hovmøller ikke særlig smart, og hvis sygdommen spreder sig, kan det ende med at dræbe bananplantager verden over, og dermed gøre det svært at dyrke bananer nok til verdens banansultne forbrugere.

Derfor er forskere rundt omkring i verden i fuld sving med at udvikle nye sorter af bananer til kommerciel dyrkning. Det arbejde tager dog tid, og det samme vil det gøre at plante nye bananplantager.

Professor Mogens Hovmøller fortæller, at der kan komme reelle problemer med at skaffe bananer nok til at fylde supermarkedernes hylder, men han vil ikke gå ud med den helt store banandommedagsprofeti. Verden har nemlig før oplevet tilsvarende situationer. For eksempel skete noget tilsvarende med en banansort i 50’erne og i 70’erne blev kaffeproduktionen hårdt ramt, da en sort, som blev dyrket i hele Sydamerika, blev ramt af sygdom.

– Som man så med kaffen i Sydamerika, så giver det måske problemer i en årrække. Men der er et kæmpe marked for bananer, så man finder en løsning, siger Mogens Hovmøller til DR.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu