Danmarks største banker blandet ind i stor skandale

20. marts 2017 20:14 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Ifølge Berlingske er danske banker blevet brugt til at hvidvaske milliarder af kroner uden at gøre nok.

Danmarks største banker blandet ind i stor skandale
Danske banker er blevet brugt til hvidvask af milliarder. Det skriver Berlingske. Foto: Hovedkvarter/Free

Flere store banker er del af en større sag om international, økonomisk kriminalitet. Det skriver Berlingske.

Ifølge avisen viser en efterforskning af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, at milliarder er flydt gennem danske banker til skattely. Blandt bankerne er de to største banker Danske Bank og Nordea.

– Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne, siger seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull til Berlingske.

Syv milliarder

Ifølge avisen skal der være overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1700 overførsler i perioden 2011 til 2014.

Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber på Seychellerne og i Panama. Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.

– Der er ganske enkelt ingen saglige årsager til, at et selskab i Storbritannien overfører ret store summer via en bank i Moldova til en konto i en dansk bank, der tilhører et selskab i et skattely som Panama. Det er helt galt, siger Lars Krull til Berlingske.

Danske Bank erkender, at kontrollen ikke har været god nok.

– Vi har ikke haft styr nok på den her type af kunder og ikke været gode nok til at overvåge mistænkelige transaktioner i den estiske filial. Det har vi siden rettet op på, men der er gået for lang tid, før vi har fået lukket det her ned, siger Flemming Pristed, chefjurist i Danske Bank, til avisen.

Kritik

Tidligere i marts kritiserede Finanstilsynet i stærke vendinger danske bankers indsats mod hvidvaskning.

– Det er ikke muligt at drive et sundt og robust pengeinstitut, hvis ledelsen ikke samtidig tillægger hvidvasklovens bestemmelser betydning.

– På baggrund af de indkomne svar er det Finanstilsynets overordnede vurdering, at bankerne i vidt omfang ikke har haft det nødvendige fokus på at overholde hvidvaskreglerne. Risikoen for at blive inddraget i kundernes skatteunddragelse er ikke i tilstrækkelig grad blevet betragtet som en omdømme- og operationel risiko.

– Det efterlader det indtryk, at hvidvaskområdet og dets betydning ikke har været tilstrækkeligt forankret i ledelserne og dermed ikke er blevet tilstrækkeligt prioriteret i den daglige drift. Dermed løber bankerne den risiko, at de ikke får sikret, at deres foranstaltninger til forebyggelse af hvidvask er tilstrækkeligt effektive til at leve op til lovens krav.

Sådan lyder nogle af de konklusioner i Finanstilsynets rapport, du kan læse her.

Svækker troværdigheden

Lars Koch, International Chef i Oxfam IBIS, der er en ulandsorganisation og beskæftiger sig indgående med hvidvaskning, mener, at Berlingskes afsløring med al tydelighed viser, at bankerne har været bekendt med ulovlighederne.

– Det er svært fortsat at tro på, at de danske banker ikke har været klar over, at de formodentlig har medvirket til hvidvask og at til gemme formuer i skattely. Finanstilsynet må følge håndfast op på denne sag, offentligheden kan ikke leve med flere af disse sager, siger han i en pressemeddelelse.

Organisationen opfordrer blandt andet til, at sanktionerne mod de banker, der ikke lever op til standarderne, bliver skærpet.

Samtidig bør det være obligatorisk for alle lande at have et offentligt register over ejere af selskaber.

Fakta

OVERBLIK: Mindst 140 milliarder kroner ført ud af Rusland

De foreløbige resultater af en stor efterforskning af hvidvaskning af penge fra Rusland er mandag blevet offentliggjort af flere medier, heriblandt danske Berlinske.

Det store system, der omtales som den “Det Globale Vaskeri”, omhandler milliarder og atter milliarder af dollar, der er ført ud af Rusland.

Resultaterne af efterforskningen, der udføres af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, implicerer dusinvis af banker – også Danske Bank og Nordea.

Her er et overblik over, hvad undersøgelsen viser:

* I alt er der ført mindst 20 milliarder dollar – svarende til 140 milliarder kroner – ud af hovedsageligt Rusland. Tallet kan være op til 80 milliarder dollar. Pengene stammer sandsynligvis fra kriminalitet.

* En gruppe på op mod 500 personer, heriblandt kendte russiske oligarker, bankfolk og personer med tilknytning til den russiske regering, er involveret.

* Dokumenterne, der er i hænderne på flere medier, viser omkring 70.000 pengetransaktioner. Små 2000 via britiske banker, små 400 gennem amerikanske og omkring 1700 via Danske Bank og Nordea.

* Pengene er i mange tilfælde overført fra britiske skuffeselskaber gennem banker i Østeuropa videre til eksempelvis danske banker og så til skattely i Seychellerne og Panama.

* Syv milliarder kroner skal være gået igennem danske banker, mens banker i London har stået for overførsler for mindst fem milliarder kroner.

* Banker, der er nævnt i undersøgelsen, tæller: Nordea, Danske Bank, HSBC, RBS, Coutts, Standard Chartered, UBS, Citibank, Barclays, ING og Bank of America.

* Informationerne kommer fra organisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project og avisen Novaya Gazeta.

Kilder: Berlingske, The Guardian, Ritzau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu