Dansk biskop hylder »frygtløs« pave Benedikt

11. februar 2013 14:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dansk biskop hylder »frygtløs« pave Benedikt
Billede mangler

85-årige pave Benedikt 16., der abdicerer 28. februar, har i sine otte år som overhoved for den katolske kirke gjort et stort indtryk på biskoppen i den katolske kirke i Danmark, Czeslaw Kozon.

 

Han beskriver den abdicerende pave som en »frygtløs forsvarer af den katolske kirke«.

– Han har haft mod til at forsvare ubehagelige sandheder i en tid, der er fuld af kritik og udfordringer. Det har han gjort med overbevisning og heltemod. Det, som paven gør sig til talsmand for, har mange – også inden for kirken – svært ved at acceptere. Selv om man kunne score nogle billige point på at slække på det ene og andet, så har paven været trofast mod overleveringen og sagt det, der skulle siges. Også selv om det har været svært, siger Czeslaw Kozon til Berlingske Nyhedsbureau.

Den danske biskop beskriver derudover paven som en stor teolog og en god formidler, men han er overrasket over, at paven vælger at sige farvel og tak.

– Det er meget længe siden, at en pave er trådt tilbage. Vi er slet ikke vant til at operere med en forhenværende pave. Pavens person er så unik, så vi kan slet ikke forestille os, at der er to personer på samme tid, som har næsten samme position, selv om der selvfølgelig kun er en person, der kommer til at regere, siger Czeslaw Kozon.

Det vil dog ikke betyde, at der bliver tale om en magtkamp mellem den afgående og den kommende pave.

– Som den ydmyge mand, pave Benedikt er, vil han holde sig i baggrunden og ikke blande sig i sin efterfølgers dispositioner, siger biskoppen.

Når en ny pave er valgt, vil der ifølge Czeslaw Kozon blive stillet en masse krav om forandringer i den katolske kirke, men formentlig vil det ikke betyde det helt store.

– Slet ikke, hvad angår læren. Enhver pave har sin egen stil, men nogle ting kan der ikke laves om på, lyder det fra biskoppen.

Czeslaw Kozon er efterladt lettere forvirret over, hvordan han og alle de andre medlemmer af den katolske kirke skal forholde sig til, at der skal ske et paveskifte, når der ikke er sket et dødsfald på den øverste post i Vatikanet.

– Vi skal jo ikke sørge, som vi plejer. Vi skal bede for et godt pavevalg, men jeg kan ikke forestille mig, at vi skal gøre noget ud over at bede for pave Benedikt og udtrykke taknemmelighed, siger Czeslaw Kozon.

– Det er en lidt uvant situation, så jeg ved ikke, hvad man skal gøre for at markere det udadtil, fortsætter han.

I første omgang beder den danske biskop for et godt pavevalg og ønsker 85-årige pave Benedikt mange gode år endnu, så han kan hellige sig til at studere og forske, som paven tidligere har ytret ønske om at have mere tid til.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu