Dansk delegation skal drøfte Holck i Indien

6. marts 2013 16:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dansk delegation skal drøfte Holck i Indien
Billede mangler

Danskeren Niels Holck må ikke udleveres til Indien, hvor han risikerer en lang fængselsstraf for sin rolle i våbensmugling til en oprørsgruppe i 1995.

 

Det slog Østre Landsret fast i 2011, men inderne har ikke opgivet at straffe Holck. Siden landsretsdommen har de lagt hårdt diplomatisk pres på Danmark for at få mulighed for at retsforfølge danskeren, og nu rejser en delegation fra Justitsministeriet til Indien for at drøfte sagen.

Ifølge flere indiske medier, heriblandt nyhedsbureauet PTI, skal medarbejdere fra ministeriet mødes med repræsentanter fra flere indiske ministerier samt det føderale efterforskningspoliti, CBI. Den danske delegation tæller afdelingschef Jens Christian Bülow, ligesom Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, også vil deltage i møderne.

Indiske regeringskilder oplyser, at parterne blandt andet skal drøfte det indiske forslag om at afholde retssagen mod Niels Holck på den indiske ambassade i København og efterfølgende lade ham afsone sin straf i et dansk fængsel.

Justitsministeriet bekræfter i en mail til Berlingske Nyhedsbureau, at den danske delegation er rejst til Indien for at diskutere Holck-sagen med de indiske myndigheder.

»Man fra indisk side har man haft ønske om at få afklaret nogle generelle spørgsmål om domstolenes afgørelser og om det danske retssystem,« skriver Justitsministeriet.

»Det er naturligt, at danske myndigheder som led i vores internationale samarbejde svarer på generelle spørgsmål om dansk lovgivning og om det danske retssystem. Regeringen har derfor bekræftet, at Danmark – i overensstemmelse med international praksis – er indstillet på at svare på sådanne generelle spørgsmål som et led i den bilaterale dialog med Indien,« lyder det i mailen.

Niels Holck har erkendt, at han i december 1995 var med til at kaste våben ned til oprørere, der kæmpede mod delstatsregeringen i Vestbengalen. Han formåede at flygte ud af Indien, mens hans medskyldige – fem letter og en brite – blev idømt fængselsstraffe.

Striden om Niels Holck har blandt andet fået Indien til true med at nægte danske turister og forretningsfolk visum til landet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu