Dansk EU-nederlag kan koste dyrt i SU

21. februar 2013 17:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dansk EU-nederlag kan koste dyrt i SU
Billede mangler

Kort efter regeringens udspil til en SU-reform er der faldet en dom ved EU-domstolen, som kan betyde, at uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i fremtiden skal betale meget mere SU til studerende fra andre EU-lande. Det skriver Politiken.dk.

 

»Danmark lider et nederlag. Ministeren kommer nok til at dele uddannelsesstøtten med flere, end han har lyst til,« konstaterer professor og dr.jur. Peter Pagh, der forsker i EU-ret ved Københavns Universitet, til Politiken.dk.

Dommen tager udgangspunkt i en konkret sag om en EU-borger, der kom til Danmark for at arbejde, men som efter sin ankomst til Danmark blev optaget på handelshøjskolen CBS i København.

Den pågældende søgte derefter om SU, men fik afslag med den begrundelse, at han havde søgt om optagelse på CBS inden han kom til Danmark.

Hvis en EU-borger kommer til Danmark som studerende, kan han eller hun ikke få SU, men hvis personen kommer hertil som arbejdstager og efter ankomsten ender som studerende, så er man ifølge EU-domstolen berettiget til SU.

»Dommen slår fast, at de danske myndigheder ikke kan benytte sig af en subjektiv vurdering af, hvorvidt L.N. (sagens hovedperson, red.) var arbejdstager eller studerende, da han kom ind i landet, men må forholde sig til, at vedkommende objektivt havde status som arbejdstager,« siger Peter Pagh til Politiken.dk.

Professoren mener, at dommen kan blive en bekostelig affære for Danmark, hvis borgere i andre EU-lande fremover rejser til Danmark og arbejder i nogle måneder, inden de påbegynder deres allerede planlagte studie i landet.

»Hvis man er far eller mor i Rumænien, så ville et godt råd til en søn eller datter være, at de skulle arbejde nogle måneder i Tivoli, før de kommer ind på deres studie,« siger han til Politiken.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu