Dansk Guantánamo-fanges skæbne i Syrien undersøges

18. februar 2013 16:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dansk Guantánamo-fanges skæbne i Syrien undersøges
Billede mangler

Udenrigsministeriets Borgerservice undersøger i øjeblikket, om den danske tidligere Guantánamo-fange, Slimane Hadj Abderrahmane, er blevet dræbt i den syriske borgerkrig.

 

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Borgerservice kan bekræfte informationerne fra flere islamiske grupper, heriblandt Facebook-siden Islamisk Budskab, om at den danske statsborger skulle være død i sidste uge fronten i den syriske borgerkrig.

»PET kan ikke med sikkerhed bekræfte oplysningerne i medierne om, at den danske statsborger Slimane Hadj Abderrahmane skulle være dræbt under kamphandlinger i Syrien,« skriver efterretningstjenesten i en pressemeddelelse.

Berlingske Nyhedsbureau erfarer, at Slimane Hadj Abderrahmane allerede er blevet begravet i Syrien, og dermed kan det blive meget vanskeligt for de danske myndigheder at få bekræftet, om han er faldet i kamp.

Ifølge Politiken.dk er en anden dansk statsborger, som var sammen med Slimane Hadj Abderrahmane i området omkring Damaskus, også blevet dræbt. Det skal være sket for cirka to dage siden.

Slimane Hadj Abderrahmane, som ifølge Facebook-siden Islamisk Budskab »ikke kunne tåle at se muslimerne blive undertrykt«, skal være taget til Syrien for nogle måneder siden for at »udføre sin pligt og kæmpe mod Allahs fjender i Jihad«.

PET har overblik over flere personer med fast ophold i Danmark, som er taget til Syrien, men vil hverken be- eller afkræfte, at Abderrahmane skulle være blandt de pågældende personer.

»Som det fremgår af PETs seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark har PET kendskab til, at en række personer med fast ophold i Danmark er rejst til Syrien for at deltage i kampen mod Assad-styret, og at flere har tilsluttet sig eller har haft til hensigt at tilslutte sig den al-Qaeda-relaterede militante islamistiske gruppe Nusra-fronten,« skriver efterretningstjenesten.

Tilbage i 2001 rejste Slimane Hadj Abderrahmane til Algeriet og senere til Afghanistan, men flygtede, da amerikanerne angreb al-Qaeda.

Han blev taget til fange i Pakistan i 2002 og endte 8. februar i Guantánamo-lejren på Cuba. Efter 741 dage kom han tilbage til Danmark, og dengang lovede PET, at Abderrahmane blev holdt øje med.

»Ved overførslen tilkendegav Danmark over for de amerikanske myndigheder, at man løbende ville følge Slimane Hadj Abderrahmane inden for rammerne af den gældende lovgivning. Det bemærkes i den forbindelse, at Slimane Hadj Abderrahmane ikke efter overførslen har været undergivet særlige indskrænkninger i sin bevægelsesfrihed,« skriver PET.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu