Dansk Industri: Frihandelsaftale med USA åbner enorme muligheder

14. februar 2013 01:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dansk Industri: Frihandelsaftale med USA åbner enorme muligheder
Billede mangler

Når en kommende frihandelsaftale mellem EU og USA er forhandlet på plads, vil det åbne enorme muligheder for danske virksomheder, vurderer Dansk Industri.

 

Hvis et lægemiddel én gang er godkendt i Bruxelles, så vil det ikke længere skulle godkendes i USA også og vice versa. Hvis produkter så som husholdningsmaskiner, belysning og andet el-udstyr en gang er certificeret i den ene side af Atlanten, så vil det også være tilfældet i den anden.

Det er blot nogle af de perspektiver og store besparelser for virksomheder, der ligger i aftalen, som her i foråret sættes i gang ifølge den amerikanske præsident, Barack Obama, EU-præsident Herman Van Rompuy og EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

»Der er ingen tvivl om, at begge parter er indstillede på, at den her frihandelsaftale skal sætte helt nye og udvidede standarder for frihandel,« siger direktør i Dansk Industri Thomas Bustrup.

Han peger blandt andet på, at den amerikanske præsident, Barack Obama, i sin State of the Union-talen tirsdag valgte at omtale handelsaftalen som Transatlantic Trade and Investment Partnership og dermed klart signalerer ønsket om en udvidet frihandelsaftale.

»Hermed er der ikke blot tale om en frihandelsaftale i traditionel forstand med lavere toldsatser og ophævelse af kvoter. Der er tale om en aftale, der også søger at harmonisere regulativer og lovgivningen mellem de to parter på hver side af Atlanten,« siger Thomas Bustrup.

EU og USA er stadig i dag verdens største handelsforbindelse og tegner sig for halvdelen af det globale økonomiske output og for knap 7,5 billioner kroner i handel med varer og tjenesteydelser om året. Dog er Kina kraftigt på vej ind og dominere verdenshandlen.

»Så her er der ingen tvivl om, at det er en kæmpestor fordel for os, at en kommende frihandelsaftale mellem EU og USA stadig er så stor og vigtig, at det bliver den, som sætter nye standarder for samhandel frem for, at EU skulle i gang med en lignende øvelse med Kina,« siger Thomas Bustrup.

En stor motivation for begge parter ligger givetvis også i, at Europa stadig slås med en gældskrise, og at væksten til stadighed har svært ved at komme ordentligt i gang i USA.

USA er i dag Danmarks fjerdestørste eksportmarked. En aftale vil ifølge EU-Kommissionen kunne øge EU’s BNP med 0,5 procent og give et samlet eksportløft på godt 200 milliarder kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu