Dansk kajakroer savnet: Sådan er farvandet, han forsvandt i

18. januar 2018 14:10 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Ikke nødvendigvis særligt besværligt farvand.

Video: Local Eyes.

Som Newsbreak.dk tidligere torsdag kunne berette, er det lykkedes det hold af eftersøgere, der leder efter den 38-årige lokale mand, der forsvandt på mystisk vis under en jagttur i havkajak på Augustenborg Fjord onsdag eftermiddag, at finde mandens kajak og en række effekter.

Se mere video hos Local Eyes.

Det bekræfter Syd- og Sønderjyllands Politis vagtchef Ole Aamann nu over for Newsbreak.dk. Hos Jydske Vestkysten fremgår det, at kajakken ikke bærer tydelige tegn på at skulle have påsejlet noget i fjorden. Af samme årsag betragter politiet det som utænkeligt, at manden er stødt på sten og derfor kæntret. Teorien er derfor, at manden er kæntret på anden vis.

Kajakken er fundet i Ketting Nor, der er en del af fjorden.

Farvandet i fjorden er dog ikke nødvendigvis noget, der foranlediger den slags. Sådan beskriver Vilhelm Schmidt, formand i Augustenborg Roklub, det over for Newsbreak.dk. Han kender fjorden særdeles godt – men siger dog, at han ikke kender den savnede mand og dennes evner.

Vestenvind

Schmidt udtaler sig kun om farvandet i fjorden helt generelt og ikke som en del af den konkrete eftersøgning, er det vigtigt at understrege. Roklubben har ikke selv kajakker. Alligevel kender medlemmerne farvandet godt nok til at lave vejledninger for, hvor det er vigtigt at være opmærksom. Der er ikke stensætninger eller -høje i præcis dét område, hvor den 38-årige roede.

– Det er lidt blandt farvand. Er man kystnært, så kan man som regel gå i land, fordi det ikke er så dybt, men langt ude i fjorden er det noget dybere. Der vil altid være strøm, men roklubben betragter det som et godt sted at ro – når ikke, der er vestenvind, siger formanden til Newsbreak.dk.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Vestenvinden kan ifølge den erfarne roer “virkelig sætte bølger på”. Umiddelbart var vejret dog ikke ekstraordinært onsdag eftermiddag. Den 38-årige mand roede ud fra Sebbelev klokken 14 og skulle efter planen vende tilbage klokken 17.

“Vi frygter det værste”

Klokken tre natten mellem onsdag og torsdag måtte Syd- og Sønderjyllands Politi indstille den omfattende eftersøgning, der blev iværksat i samarbejde med Forsvaret og Marinehjemmeværnet og det lokale beredskab. Denne blev genoptaget torsdag morgen med hjælp fra Beredskabsstyrelsen.

Manden roede ud klokken 14, fordi han ville på jagttur i havkajak. Af samme årsag havde han angivelig jagttøj på. Eftersøgningen har ikke ledt til, at den 38-årige er fundet endnu, siger Aamann.

– Jeg kan ikke sige andet lige nu, end at vi frygter det værste.

Politiets hundepatruljer leder på land, mens 14 mand i fire køretøjer, en kran og en båd fra Beredskabsstyrelsen leder i kystnære arealer – sivområder og lignende.

Bøn til folk: -Bliv væk

Normalt, når folk forsvinder og meldes savnet i Danmark, står en stor række danskere klar til at hjælpe med eftersøgninger og assistance til politiet. Det er også ofte en stor hjælp – som for eksempel i sagen om forsvundne Preben Enhard i Nordjylland – men denne gang vurderer Ole Aamann, at frivillige ikke vil være en decideret hjælp.

– Der hvor vi har en idé om, det giver mening at lede, dækker vi selv ind i denne sag. Faktisk vil det potentielt gøre mere skade end gavn, hvis folk render og forstyrrer vores hundes fært, sagde Aamann tidligere torsdag til Newsbreak.dk.

Forsvundne sejlede onsdag eftermiddag klokken 14.00 ud fra Als ved Sebbelev i en havkajak, og han skulle være vendt tilbage klokken 17. Mandens bil er siden fundet på den vej, der hedder Sebbelev Skov. Han var iført jagttøj, hvilket har besværliggjort eftersøgningen.

Augustenborg Fjord er forbundet med Østersøen gennem det Sydfynske Øhav.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu