Dansk krigsskib måske skyld i døde gidsler

28. februar 2012 17:33 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Dansk krigsskib måske skyld i døde gidsler
Billede mangler

Da det danske krigsskib Absalon natten til mandag befriede 18 gidsler, som blev holdt fanget af pirater på et skib ud for den somaliske kyst, mistede to af gidslerne livet.
Hvad der er årsagen til deres død, skal nu undersøges, fortæller kommandør ved Søværnets Operative Kommando Steen Engelbrecht til Newspaq.
Forud for redningsaktionen havde Absalon i flere dage holdt øje med det såkaldte piratmoderskib.
“Da skibet natten til mandag forsøgte at snige sig væk fra kysten, blev Absalon af NATO-styrkechefen i området bedt om at forsøge at stande moderskibet. Da hverken anråb på radio eller højtalesystemer lykkedes, gik man over til at anvende varselskud, og skibet stoppede op og overgav sig,” siger Steen Engelbrecht.
Besætningen fra Absalon kunne derefter komme over på flugtskibet for at få fat på besætningen.
“Ombord på skibet var der så 17 formodede pirater og der var også 18 gidsler fra den oprindelige besætning, men ulykkeligvis er to er gidslerne afgået ved døden,” lyder det fra kommandøren.
Auditører skal nu undersøge, om det om det er besætningsmedlemmer fra Absalon, der er skyld i gidslernes død.
“Vi ved ikke, hvorvidt Absalon har forårsaget de to dødsfald. De kan ikke udelukkes, og det vil auditørundersøgelsen afklare,” understreger Steen Engelbrecht, som forklarer, at piraterne overgav sig uden nogen form for modstand på selve skibet.
Nationaliteten på både de formodede pirater og gidsler vil først bliv oplyst om nogle dage, når alle berørte nationer er underrettet.
Både de anholdte og gidslerne befinder sig lige nu ombord på Absalon – men naturligvis adskilt, melder Søværnets Operative Kommando. De 16 gidsler har det efter omstændighederne alle godt.
“Der vil blive samlet beviser sammen mod piraterne, og i lighed med tidligere vil man forsøge over for lande i området at blive enige om, at de kan retforfølges der,” siger Steen Engelbrecht.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu