ANNONCE

Dansk lakrids side om side med tyrepenis og larve-ost på klamt museum

6. november 2018 06:05 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Museet for ulækker mad, Museum of Disgusting Food, har slået dørene op i Malmö - og Danmark er repræsenteret.

Den ene mands lækkerbisken kan være den næstes værste kulinariske mareridt. Det prøver det nyåbnede, svenske museum ‘Museum of Disgusting Food’, museet for ulækker mad, at sætte fokus på.

På museet kan man blandt andet finde tyrepenis – en kinesisk delikatesse, en særlig italiensk ost med levende larver i – og dansk saltlakrids. Et stort udvalg af de udstillede effekter kan ses i galleriet ovenover artiklen.

Om saltlakridsen, som vi finder normal skriver museet følgende. Som man måske lige skulle overveje, inden man næste gang sætter tænderne i en Piratos eller et Junglevrål:

“Saltlakrids får sin specielle smag fra ammoniumklorid, et kemikalie, der ellers bruges til at rense metal og til at lave industriel gødning. Smagen beskrives som intens ammoniak og en stikkende smerte, “som om nogen havde puttet sandpapir på ens tunge og derefter overhældt den med salt.”. Smerten følges af en saltet surhed. Når man først har vænnet sig til smagen, kan den være afhængighedsskabende,” skriver det svenske museum om saltlakridsen.

Museumsdirektør: Nogle bliver sultne ved tanken om at spise en edderkop – andre vil brække sig

Der er i alt 80 forfærdelige former for føde udstillet på museet. Og mens mange af retterne i dag synes utænkelige for os som danskere at spise, så ser museumsdirektør Andreas Ahrens et skift, der måske kan gøre flere af retterne ‘spiselige’ for os:

– Væmmelse er kulturelt. Vi kan lide den mad, vi er vokset op med. Nogle bliver sultne ved tanken om at spise en edderkop, mens andre vil brække sig. Mange synes, at mælk fra en ko er mindre ulækkert end mælk fra et menneske. Præsentationen er også en stor del af det; nu hvor mange af verdens bedste kokke eksperimenterer med insekter på menukortet, kan insekter måske gå fra ‘ad’ til finere gastronomi, lyder det fra museumsdirektør Andreas Ahrens.

Museets idémand og kurator, Samuel West, har selv oplevet, hvordan ens oplevelse af smag kan ændre sig. Han har skulle vænne sig til smagen af lakrids:

– Da jeg flyttede til Sverige syntes jeg, at super salt lakrids var forfærdeligt, men nu elsker jeg det. Vores idé om, hvad der er ulækkert kan ændre sig over tid. For to hundrede år siden var hummer så upopulært, at man kun gav det til fængselsfanger og slaver. I dag er det en luksuriøs lækkerbisken, lyder det fra Samuel West.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu