Dansk slagteri trækkes ind i hestekødskandale

15. februar 2013 16:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dansk slagteri trækkes ind i hestekødskandale
Billede mangler

Et slagteri i Jylland har muligvis blandet hestekød med oksekød og solgt det til kunder, som troede, at de købte 100 procent oksekød. Fødevarestyrelsens rejsehold har fået mistanke til slagteriet, som blandt andet har solgt kød til pizzeriaer.

 

Slagteriet slagter til daglig flere forskellige dyrearter, herunder både hest og kvæg, og det har været med til at skærpe styrelsens opmærksomhed.

»Fødevarestyrelsens rejsehold har besøgt slagteriet og føler sig ikke overbevist om, at slagteriet har holdt de her dyr fuldstændig adskilt. Så nu er der udtaget prøver, så vi kan finde ud af, om der har været hestekød i oksekødet på det pågældende slagteri,« siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) til Berlingske Nyhedsbureau og forklarer, at der ventes svar på prøverne i næste uge.

Rejseholdet besøger også slagteriets kunder for at undersøge, hvad de har fået at vide om det kød, de har købt af slagteriet. Flere pizzeriaer er blandt slagteriets kunder, og det blandede kødprodukt skal være blevet solgt under betegnelsen »pizzakød«.

Det er ikke i sig selv ulovligt at sælge hestekød eller hestekød blandet med oksekød. Spørgsmålet er, om slagteriet har oplyst sine kunder om, hvad der helt præcis befinder sig i det solgte produkt.

Det mistænkte slagteri blev for nylig ekskluderet af Danske Slagtermestre efter problemer med fødevaresikkerhed, og det kommer ikke som en overraskelse for organisationens formand, Leif Wilson Laustsen, at slagteriet nu også er i myndighedernes søgelys.

»Men det kommer bag på mig set i lyset af alle de skandaler, der er lige i øjeblikket omkring hestekød. Så det er ikke ret klogt gjort, hvis det vel og mærke er rigtigt. Det skal vi lige huske på. Der er jo ikke noget, der er bevist,« siger Leif Wilson Laustsen.

Fødevareministeren kan ikke love, at der i den kommende tid ikke vil dukke lignende sager op i Danmark, ligesom det også er en mulighed, at kontrollen skal øges på en mere permanent basis.

»Alle de produkter, der har været under mistanke, er blevet trukket tilbage, så der burde ikke være mere tilbage i butikkerne. Men jeg må også sige, at jeg står ikke i en situation, hvor jeg kan give nogen garantier. Ingen havde forventet det her, og det er kommet som en overraskelse for os alle sammen. Nu må vi stramme op og finde de skyldige, og så må vi se, om vi skal ændre på reglerne,« siger Mette Gjerskov.

Sagen om hestekød i produkter solgt som oksekød har rullet over det meste af Europa, og torsdag blev der også fundet spor af hestekød i fryselasagne solgt i Norge. Der er tale om mærket »First Price«-lasagne, som indtil for nylig også blev solgt i Danmark.

Hestekød i sig selv er ikke farligt, men i Storbritannien har man i seks døde heste fundet spor af dyremedicinen phenylbutazon, der kan være sundhedsfarlig for mennesker. De seks heste er sendt videre til Frankrig, hvorfra de kan være røget ind i fødevarer solgt i Europa.

Flere lande er påvirket af hestekødsskandalen, og ifølge BBC fører sporet over kødgrossister i Holland og Cypern og tilbage til slagterier i Rumænien, mens den britiske avis The Observer skriver, at mafiabander fra Italien og Polen mistænkes for at have tjent formuer ved at sælge blandt andet hestekød som oksekød. De kriminelle bander har angiveligt truet dyrlæger til at godkende kødet fra hestene som oksekød.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu