ANNONCE

Dansk spionchef advarer: Pas på med dem

2. august 2020 21:05 | Af: Newsbreak.dk

Vær meget varsom med, hvem I samarbejder med, og hvem I køber overvågningsudstyr fra, advarer FE-chefen danske myndigheder og forskere.

Dansk spionchef advarer: Pas på med dem
Ifølge Lars Findsen står vi midt i en global værdikamp. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

(Citathistorie fra Jyllands-Posten)

Danske forskere og universiteter skal skærpe opmærksomheden og have en langt mere kritisk tilgang til, om man bidrager til noget negativt som f.eks. undertrykkelse og overvågning, når man indgår i et forskningssamarbejde med Kina eller andre fremmede magter.

Sådan lyder det opsigtsvækkende opråb fra chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, der over for Jyllands-Posten advarer om, at verden befinder sig midt i en “global værdikamp”, som der ikke er tilstrækkelig opmærksomhed på i Danmark.

– Hvis man som dansk forsker aktivt bidrager i et teknologisamarbejde med aktører, der bruger teknologien til at undertrykke og overvåge befolkningsgrupper, handler det om værdier, siger han til Jyllands-Posten.

Den danske spionchef forklarer, at der er en tæt sammenhæng mellem det teknologiske kapløb og fremtidens “globale værdikamp”, og det skal danske forskere “gøre sig etiske og værdimæssige overvejelser” om.

– Man skal være opmærksom på, at man kan blive en brik i det spil og kapløb, der foregår, siger Lars Findsen, som tilføjer, at man “fra kinesisk side er optaget af at opbygge og tilegne sig nogle af de fremmeste teknologier”.

Udmeldingen kommer efter flere sager om dansk samforskning med Kina. Bl.a. har Jyllands-Posten afdækket en sag om forskning i dna fra uighurerne, et folkeslag, som undertrykkes af det kinesiske styre. Det er også kommet frem, at Forsvaret anvender overvågningsudstyr fra den kinesiske overvågningsgigant Hikvision. Selskabet er sortlistet af USA, bl.a. af sikkerhedsårsager.

Formanden for Danske Universiteters Rektorkollegium, Anders Bjarklev, hilser over for Jyllands-Posten debatten velkommen. Han mener dog, at det vil være noget rod, hvis forskere selv skal tage stilling til udenrigspolitiske spørgsmål.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu