ANNONCE

Dansk stjerne ramt af coronasymptom

6. januar 2021 09:02 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Coronavirus kostede Magnus Landin evnen til at smage og lugte. Og de to sanser er endnu ikke dukket op igen.

Når Magnus Landin i disse dage går om bord i hotelbuffeten i håndboldlandsholdets VM-lejr, er det næsten ligegyldigt, hvad han øser op på tallerkenen.

For fløjspilleren smager alting ens, nemlig af ingenting.

Da han i begyndelsen af december blev smittet med coronavirus, mistede han evnen til at smage og lugte. Og de to sanser er endnu ikke vendt tilbage.

– Det er et handicap, man normalt ikke tænker så meget over. Det er virkelig irriterende.

– Man kan gå og være sulten, men når man begynder at spise, går det op for én, at man ikke kan smage det, man sidder og spiser. Det giver en øv-følelse. Maden føles ligegyldig, siger Magnus Landin.

Tre på stribe smittet

Han var en af tre THW Kiel-spillere, der blev smittet i begyndelsen af december.

Først blev en af hans holdkammerater testet positiv. Da hele holdet derefter blev testet igen, viste det sig, at endnu en spiller var ramt. Og to dage senere kom turen altså til den 25-årige dansker.

– Vi sad tre på stribe i omklædningsrummet. Da den ene så blev testet positiv, var vi to, der sad og snakkede om, at det godt kunne blive vores tur. Det var det så, konstaterer Magnus Landin.

Missede stor finale

Smitten endte med at koste ham deltagelsen i Champions Leagues Final 4-stævne i slutningen af december, som Kiel vandt uden den danske fløjspiller på holdet.

– Det var jeg super ærgerlig over.

– Men hele situationen lige nu er så grotesk, at man nærmest kun kan grine af det. Det er en forfærdelig virus, og hvad skal man gøre? Der er ikke så meget, man kan gøre, siger Landin.

Ikke hård ramt

Ud over symptomer som hovedpine og træthed, mener han ikke selv, at han var hårdt ramt.

Men han havde træningsforbud i det meste af december, så der er noget, der skal indhentes i de kommende dage inden afrejsen til VM.

– Jeg kan godt mærke, at jeg lige skal i gang. Men jeg synes egentlig, at det er gået helt fint i de første træninger, og jeg skal nok komme i fin form, siger Magnus Landin.

VM-holdet tager afsted mod Egypten på tirsdag og spiller sin første kamp i slutrunden tre dage senere.

Fakta

Danmark tester for corona på tre måder

* Pcr-test:

Denne coronatest er anbefalet af de danske sundhedsmyndigheder. Pcr-test bliver benyttet i det offentlige testsystem og anses som sikker med en sikkerhed på 98 procent. Den viser, om den testede er smittet her og nu. Den foretages ved podning i halsen.

Det tager tre timer, før der er svar på en pcr-test, men i det offentlige testsystem får man normalt først svar efter en til to dage fra testtidspunktet.

* Antigentest:

Antigentest – også kendt som lyntest eller hurtigtest – giver svar på, om man her og nu er smittet med coronavirus. Prøven foretages ved podning gennem næsen, og svaret kommer efter 15-30 minutter.

En faglig ekspertgruppe har tidligere slået fast, at antigentest kun skal ses som et supplement til pcr-test.

Det skyldes, at antigentest langtfra er lige så sikker som en pcr-test. Der skal en større mængde virus til, før testen viser positiv, end en pcr-test har brug for.

Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

Sikkerheden er ifølge en ekspertgruppe hos SSI 55-60 procent for, at man ikke er smittet, hvis testresultatet er negativt, mens man kan stole på resultatet, hvis det viser, at man er smittet med coronavirus.

Tallet for sikkerheden er omdiskuteret – og flere eksperter vurderer, at sikkerheden er væsentligt højere. Det samme gør producenterne af lyntestene.

* Antistoftest:

En antistoftest viser, om kroppen har antistoffer over for coronavirus. Den kan dermed fortælle, om en person har været smittet med virusset. Den foretages ved blodprøve.

Man ved ikke med sikkerhed, hvor længe man kan måle antistoffer i kroppen, og hvor længe man i givet fald er immun over for at blive smittet igen.

Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i forbindelse med forskning og myndighedernes overvågning.

Testen tager ti minutter og kan købes på apoteker og hos private virksomheder, men kvaliteten svinger.

Kilder: Ritzau, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Falck.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu