Dansk-tyrkere frygter at være angivet som landsforræddere

19. marts 2017 06:11 | Af: Ritzau Fokus

Berlingske har været i kontakt med mere end ti dansktyrkere, der frygter at være angivet for landsforræderi.

Dansk-tyrkere frygter at være angivet som landsforræddere
Anonymiseret person fra en af Fethullah Gülens skoler. Gülen og hans tilhængere er på særdeles dårlig fod med Tyrkiets præsident Erdogan og dennes følgere, og den anonymiserede har tidligere fortalt om, at han har været udsat for chikane af dansk-tyrkere, der støtter Erdogan. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

En række personer, som bor i Danmark, men har tyrkiske rødder, frygter at være blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for “landsforræderi”.

Det skriver Berlingske, som har været i kontakt med flere end ti personer, der alle har mistanke om, at de er blevet angivet.

Det gælder blandt andet tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic og det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen.

– Jeg vil melde dig til myndighederne i Tyrkiet og håber på, at du kommer på deres oprydningsliste, så du bliver blacklistet, lød beskeden til Özlem Cekic i en Facebook-kommentar for nogle uger siden ifølge Berlingske.

Ringet op af hemmeligt nummer

Mustafa Gezen, der er uddannet gymnasielærer, blev ringet op fra et hemmeligt nummer, efter at han havde udtalt sig kritisk om Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i et TV-interview.

En dansktalende mand sagde, at han havde optaget tv-programmet og ville sende det til den tyrkiske ambassade i Danmark. Mustafa Gezen tør nu ikke rejse til Tyrkiet.

– Jeg er blevet angivet. Det er jeg sikker på. Jeg er ikke sikker på, hvad der ville ske med mig, hvis jeg tog til Tyrkiet. Jeg vil ikke risikere at komme derned og så skulle til afhøring, siger han til Berlingske.

En anden, som Berlingske har talt med, er “Ferhat”. Avisen kender hans rigtige navn.

Hans familie bor i Tyrkiet. Den lokale borgmester i hjembyen har fortalt Ferhats far, at hans søn er på en liste over folk, der er blevet stukket, og derfor ikke bør komme til landet lige foreløbig.

Telefonlinje til præsidentkontoret

Mustafa Gezen og Ferhats historie går igen hos flere danskere med tyrkiske rødder.

De baserer deres mistanke på telefonopkald, Facebook-beskeder og -kommentarer, “kilder” hos ambassaden eller tips fra venner og familie. Berlingske oplyser, at avisen har set flere mails og beskeder som dokumentation.

Efter kupforsøget i sommeren 2016 annoncerede et tyrkisk medie et telefonnummer, der går direkte til præsidentkontoret.

Annoncen opfordrer til at angive støtter af “Fethullahçi terrorist organisation” (FETO), der er de tyrkiske myndigheders betegnelse for Gülen-bevægelsen.

Erdogan hævder, at prædikanten Gülen, som bor i USA, stod bag kuppet i sommer. Gülen nægter, at han har haft noget at gøre med kupforsøget.

/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu