Danske Bank scorer Stein Baggers kunst og ure

16. marts 2013 03:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danske Bank scorer Stein Baggers kunst og ure

Billeder af de spanske kunstnere Picasso og Miró og et ur indkøbt for op mod én million kroner. Den bedrageridømte Stein Bagger sparede ikke på pengene, inden hans svindelfabrik IT Factory gik konkurs i 2008.

 

Nu har Stein Baggers personlige konkursbo tabt en retssag, hvor det sagsøgte Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet – i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet – for at få udleveret en del af de værdifulde kunstgenstande samt ure.

Derfor udleverer politiet i stedet beslaglagt kunst og ure for anslået 4.735.000 kroner til konkursboet efter Baggers selskab IT Factory. Det er resultatet af en dom i Københavns Byret 1. februar, hvor ankefristen er udløbet, skriver Berlingske Business.

Hos Bagmandspolitiet glæder vicestatsadvokat Per Fiig sig over, at politiet har vundet retssagen. Han sammenligner forløbet med en røver, som stjæler nogle millioner i banken og graver pengesedlerne ned i sin have. Efterfølgende går røveren konkurs, politiet fanger ham, og de graver pengene op. Hvem skal så have pengene: Røveren selv i form af for eksempel håndværkere, som ikke har modtaget penge for arbejde på huset – eller skal pengene tilbage til banken?

»Vi er ikke i tvivl om, at pengene skal tilbage til banken, og det mener retten altså også. Nu kan vi udlevere kunst og ure til boet efter IT Factory, som kan bortauktionere det og derved hente nogle millioner til kreditorerne,« siger Per Fiig.

Stein Bagger blev landskendt som storsvindler i 2009, hvor han tilstod bedrageri for 831 millioner kroner og blev idømt syv års fængsel. Forinden havde han tryllebundet både investorer og blandt andet bankforbindelsen Danske Bank, som endte med at have cirka 350 millioner kroner i klemme. Vejen til de mange millioner var omfattende leasing-karruseller og et antal angiveligt forfalskede underskrifter.

Nu kan blandt andre Danske Bank glæde sig over, at Bagmandspolitiet kan udlevere værdifuld kunst og ure til boet efter IT Factory. Kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten administrerer boet i IT Factory. Hans næste udfordring bliver at finde ud af, hvordan kunst og ure sælges med den størst mulige fortjeneste.

»Jeg vil tro, at auktion er det rigtige. Men når vi taler om billeder af Picasso og Miró, er der måske et større marked i udlandet end i Danmark. Til gengæld bør en del af de andre genstande måske bortauktioneres i Danmark. Der har jo været en vis hype ved de seneste auktioner over genstande fra IT Factory, og det kan måske få prisen til at gå op,« siger han.

11 billeder, fire skulpturer, en dør og fire armbåndsure skal kurator Boris Frederiksen nu i alt bortauktionere. Her vil billederne af Picasso og Miró samt to Rolex-ure og et ur af mærket Vacheron Constantin formentlig tiltrække sig størst opmærksomhed. Sidstnævnte ur har Stein Bagger købt for op mod én million kroner.

Den tidligere cykelrytter Jens Veggerby solgte kunst til Stein Bagger både privat og til IT Factory, og af dommen i Københavns Byret fremgår det, at politiet beslaglagde Picasso- og Miró-billederne hos netop Veggerby.

I oktober 2011 blev den tidligere cykelrytter idømt en bøde på 483.000 kroner for at have smuglet to millioner kroner fra Monaco til Danmark, hvor han skulle aflevere pengene til Stein Baggers bodyguard Brian Sandberg.

Den seneste udvikling i Stein Bagger-sagen kommer efter, at myndighederne i Hong Kong i december sidste år beslaglagde 2,3 millioner kroner på opfordring af dansk politi. Pengene kunne spores tilbage til Stein Baggers svenske samarbejdspartner Mikael Ljungman, som i november 2011 blev idømt syv års fængsel.

Stein Bagger har også selv for nylig været i offentlighedens søgelys, da det i december sidste år kom frem, at han under dæknavnet Steen Bech var i virksomhedspraktik hos to venner. Praktikken foregik hos Dansk Selfstorage.dk på Lyngbyvej på Østerbro i København – få hundrede meter fra Bagmandspolitiets kontorer, hvor Berlingske Business møder vicestatsadvokat Per Fiig. Siden har politiet sigtet Stein Bagger for i hemmelighed at være en del af ledelsen i Dansk Selfstorage.dk og dermed overtræde sin bedrageridom fra 2009.

Efter de seneste millionfangster savner politi og kurator stadig flere hundrede millioner kroner efter Stein Baggers svindel. Det har tidligere været et bud, at pengene er gemt væk i Dubais ørken.

Men ifølge politiet er det mere sandsynligt, at pengene er indgået i driften i forskellige virksomheder i USA. Derfor kan de i dag være svære at forfølge.

Det største udestående i sagen er nu en kommende retssag mod IT Factorys revi- sionsselskab KPMG. Det er sagsøgt for næsten en milliard kroner. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Nete Weber, som er kurator i Stein Baggers personlige konkursbo.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu