Danske bilister utilfredse med trafikkulturen

18. juli 2012 07:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danske bilister utilfredse med trafikkulturen
Billede mangler

Halvdelen af alle bilister synes de andre kører hensynsløst – kun 5 procent af alle bilister er tilfredse med trafikkulturen på de danske veje.
 
Knap halvdelen af alle danske bilister mener, at deres medtrafikanter er for dårlige til at vise hensyn i trafikken. I en undersøgelse* fra olieselskabet Q8, udført af analysevirksomheden YouGov, svarer 49 procent af alle adspurgte bilister, at deres medbilister, generelt, ikke er særlig hensynsfulde i trafikken. Lige så mange giver udtryk for, at de savner imødekommende smil og almindelig konduite på vejene.
 
Det kommer ikke bag på psykolog og seniorforsker ved Institut for Transport ved Danmarks Tekniske Universitet, Mette Møller:
– Det er næsten en uomgængelig konsekvens af bilisme. Alene det faktum, at vi er afskåret fra at kommunikere direkte med hinanden, gør at vi er nødt til at fortolke på vores medbilisters handlinger i trafikken. Vi kan ikke aflæse intentioner og derfor kommer vi nemt til at misforstå hinanden, siger Mette Møller, som ikke mener der er videnskabeligt belæg for at sige, at danske bilister opfører sig mindre hensynsfuldt end tidligere.
 Vejen til bedre trafikkultur
Q8s undersøgelse viser, at både god og dårlig trafikadfærd smitter. Således oplyser hver 5. bilist at de ville køre mere hensynsfyldt hvis de andre gjorde det samme. Det kommer heller ikke bag på seniorforskeren.
 
– Undersøgelser viser at bilisters personlige opfattelse af medbilisterne har direkte indflydelse på deres egen trafikkultur. Eller sagt på en anden måde, hvis man har en opfattelse af at de andre kører hensynsløst, ja så er man også tilbøjelig til selv at køre mindre hensynsfuldt. I den forstand kan man da godt være lidt bekymret over at så mange danske bilister åbenbart tænker mindre positivt om deres medbilister, siger Mette Møller.
 
Generelt har danske bilisters tilsyneladende ikke meget til overs for deres medbilisters trafikkultur. Således kan udsagnet ”jeg synes ikke det er nødvendigt at forbedre den danske trafikkultur – danske bilister er gode nok til at vise hensyn i trafikken” kun vinde opbakning hos fem procent af de adspurgte bilister.
 Fakta fra undersøgelsen:
49 % af alle danske bilister efterlyser en bedre trafikkultur.
49 % efterlyser flere smil og mere hensynsfuldhed i trafikken
19 % oplyser at hvis medtrafikanterne kører hensynsfuldt, vil de selv køre mere hensynsfuldt.
5% mener ikke, at der er behov for en bedre trafikkultur – heraf næsten 3 gange så mange mænd som kvinder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu